Ενδιαφέρον ξένων για τα «κόκκινα» δάνεια

Ενδιαφέρον ξένων για τα «κόκκινα» δάνεια

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ενδιαφέρον συνεργασίας με ελληνικές τράπεζες επιδεικνύουν μεγάλες εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων από όλη την Ευρώπη, που πλειοδοτούν σε παρουσιάσεις για τη δραστηριότητά τους εν όψει του ανοίγματος της αγοράς.

Σε πρώτη φάση πρόκειται για εταιρείες που θα δημιουργήσουν κοινές θυγατρικές με τις τράπεζες, προκειμένου να διαχειριστούν χαρτοφυλάκια δανείων που δεν εξυπηρετούνται, προτείνοντας λύσεις προς τους δανειολήπτες, όπως π.χ. η πώληση του ακινήτου ή ακόμη και η ενοικίασή του. Ανοιχτό πάντα παραμένει το θέμα της πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων του επιχειρηματικού τομέα, μια κίνηση που θα ανοίξει και έναν νέο κύκλο αναδιάρθρωσης σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν ήδη περάσει την πόρτα των τραπεζών και αναμένουν το «πράσινο» φως για τη δραστηριοποίησή τους, είναι η ισπανική Aktua, που βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη σύσταση κοινής εταιρείας με την Alpha Bank, ενώ συζητήσεις υπάρχουν και για τη συμμετοχή της Eurobank. Ισχυρό ενδιαφέρον έχουν δείξει και εταιρείες όπως η επίσης ισπανική Sareb, η Altamira Services, αλλά και η Credit M, που εξαγοράστηκε από ξένο fund. Στις διερευνητικές επαφές έντονο είναι το ενδιαφέρον εταιρειών που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες σε συνδυασμό με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου, καθώς πίσω τους βρίσκονται μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Η πώληση δανείων σε ξένα funds αποτελεί άλλωστε ένα από τα θέματα της επόμενης διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει η δυνατότητα αυτή να περιοριστεί μόνο στα επιχειρηματικά δάνεια και όχι στα στεγαστικά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει ήδη το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δοθούν οι άδειες λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης. Η σχετική Πράξη Διοικητή θα είναι έτοιμη το αργότερο έως τα τέλη του χρόνου και βασικό κριτήριο θα είναι η εμπειρία που έχει η εταιρεία, τα εχέγγυα διαφάνειας και η τήρηση των κανόνων δεοντολογίας στις σχέσεις της με τους δανειολήπτες. Οι εταιρείες αυτές θα εποπτεύονται από την ΤτΕ, αλλά η λειτουργία τους δεν θα προβλέπει ελάχιστο εποπτικό κεφάλαιο όπως συμβαίνει με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Να σημειωθεί ότι η αδειοδότηση παρόμοιων εταιρειών αποτελεί δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές, ενώ η Nomura που έχει πρόταση προς το υπουργείο Οικονομίας για τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έχει προτείνει την αδειοδότηση πέντε εταιρειών.

Οι λύσεις αυτές δρομολογούνται στο πλαίσιο ενεργοποίησης του Κώδικα Δεοντολογίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και προϋποθέτουν τη συνεργασία του δανειολήπτη, στον βαθμό που θέλει να αποφύγει τον πλειστηριασμό του ακινήτου του. Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει την αποστολή των πρώτων ενημερώσεων προς τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερημένες οφειλές, μέσω των οποίων τους καλούν να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσης στο δάνειό τους. Η διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Δεκεμβρίου, ενώ η ΤτΕ αναμένεται να προχωρήσει σε μικρή τροποποίηση του Κώδικα που θα προβλέπει την ενημέρωση όσων δανειοληπτών έχουν καθυστέρηση άνω των δύο μηνών.

Η συνεργασία που δρομολογεί η Alpha Bank με την Aktua δεν θα αφορά την εξαγορά χαρτοφυλακίου, αλλά τη διαχείρισή του, η οποία επιδιώκεται να γίνει σε συνεργασία με τον οφειλέτη, προκειμένου ο τελευταίος να μπορεί π.χ. να πουλήσει το ακίνητό του σε τιμή που θα έχει συμφωνηθεί από τα τρία μέρη, δηλαδή την τράπεζα, την εταιρεία διαχείρισης και τον δανειολήπτη. Στόχος θα είναι η πώληση του ακινήτου και η απαλλαγή του δανειολήπτη από το χρέος, λύση που είναι πολύ πιθανόν να ενσωματώνει και «κούρεμα» της οφειλής. Προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του μοντέλου που έχει δοκιμαστεί σε αγορές όπως η Ισπανία, είναι η χαρτογράφηση της αγοράς ακινήτων στη χώρα και η συνεργασία με δίκτυο μεσιτικών γραφείων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζήτησης και προσφοράς ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή