Εντός του 2016 η πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής και Finansbank από ΕΤΕ

Εντός του 2016 η πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής και Finansbank από ΕΤΕ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής προβλέπει το σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών (capital plan) που έχει καταθέσει ο όμιλος της ΕΤΕ στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Το σχέδιο περιγράφει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η διοίκηση του ομίλου και οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2018.

Η πώληση του 75% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα προβλέπεται να γίνει έως τα τέλη του 2016 με καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής έως τον Ιούνιο του 2017, ενώ στο σχέδιο που έχει υποβληθεί, ο όμιλος αφήνει ανοικτό το θέμα να διατηρήσει το 25% της εταιρείας εάν το ζητήσει ο αγοραστής.

Το επικαιροποιημένο capital plan που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση του ομίλου προβλέπει επίσης την πώληση των δύο ασφαλιστικών δραστηριοτήτων σε Ρουμανία και Κύπρο έως τον Ιούνιο του 2017, αλλά και την πώληση θυγατρικών σε δύο τουλάχιστον άλλες χώρες το αργότερο έως το 2018. Το σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου προβλέπει επίσης την πώληση του συνόλου της συμμετοχής (99,8%) του στην τουρκική Finansbank με χρονοδιάγραμμα έως τον Μάρτιο του 2016 και καταληκτική ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου και όπως αναφέρεται και στο ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, έχουν κληθεί πιθανοί αγοραστές για την υποβολή προσφορών.

Στα μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους περιλαμβάνεται επίσης ο περιορισμός του συνολικού αριθμού του προσωπικού στην Ελλάδα στα 10.250 έως τα τέλη του 2017 και στα 9.950 άτομα έως τα τέλη του 2018. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός του προσωπικού στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 12.300 και όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο, απέχει από τη δέσμευση που είχε αναλάβει η Εθνική στο πλαίσιο του αρχικού capital plan, στον βαθμό που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που αφορούν την αποεπένδυση εγχώριων μη τραπεζικών δραστηριοτήτων. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού του στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και μέσω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που οδήγησε στην αποχώρηση από την τράπεζα 2.500 υπαλλήλων. Αν και στο ενημερωτικό δελτίο περιγράφεται η προοπτική αποεπένδυσης από εγχώριες μη τραπεζικές δραστηριότητες χωρίς να αναφέρεται η προοπτική πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η διοίκηση του ομίλου προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες στη συγκεκριμένη απόφαση σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει ένα περιουσιακό στοιχείο, που μπορεί να του αποφέρει υψηλά έσοδα, απαλλάσσοντάς τον παράλληλα από τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, που μπορεί να απαιτήσει η ασφαλιστική δραστηριότητα εν όψει της εφαρμογής της οδηγίας για τη Φερεγγυότητα 2 (Solvency ΙΙ).

Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, αλλά και τη μεγαλύτερη θυγατρική του ομίλου της ΕΤΕ και διαθέτει ως ισχυρό πλεονέκτημα έναντι των υποψηφίων επενδυτών, τόσο τις προοπτικές ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης όσο και την προοπτική συνεργασίας με το δίκτυο της τράπεζας για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Η εταιρεία απασχολεί 800 άτομα και με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η κερδοφορία της πριν από φόρους διαμορφώθηκε στα 59,9 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εργασιών της από τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής και τα ασφάλιστρα του κλάδου γενικών ασφαλίσεων διαμορφώθηκαν στα 235,8 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 595,2 εκατ. ευρώ και είναι ενισχυμένα λόγω της επιστροφής της εταιρείας σε κερδοφορία τα τελευταία χρόνια, αλλά και της αύξησης κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε πραγματοποιηθεί το 2012 και την οποία είχε καλύψει η ΕΤΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή