Εθνική: κεφάλαια 299,9 εκατ. από εγχώριους επενδυτές

Εθνική: κεφάλαια 299,9 εκατ. από εγχώριους επενδυτές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας σε Ελληνες επενδυτές, καθώς συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους 299,9 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε η Εθνική περίπου το 74% των μετοχών που προσφέρθηκαν μέσω της δημόσιας προσφοράς, αποκτήθηκε από περίπου 30.000 εγχώριους επενδυτές, ενώ περίπου το υπόλοιπό 26% των μετοχών αποκτήθηκε από θεσμικούς επενδυτές. Η πιστοποίηση της καταβολής της αύξησης κεφαλαίου και η τελική κατανομή του συνόλου των μετοχών που θα εκδοθούν αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου.

Είχε προηγηθεί η διάθεση μετοχών σε ξένους επενδυτές από την οποία ο όμιλος άντλησε περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Μαζί με τα 300 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν από τη διάθεση μετοχών στην Ελλάδα η Εθνική υπερκάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου, ενώ τα κεφάλαια του δυσμενούς σεναρίου θα καλυφθούν από το ΤΧΣ. Ωστόσο, η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην άμεση εξαγορά των Cocos αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πώληση της Finansbank στην Τουρκία.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς προς τους Ελληνες επενδυτές αναβαθμίζει σημαντικά τόσο το κύρος της τράπεζας όσο και την εμπιστοσύνη των πελατών και των αγορών. Η Εθνική είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που προχώρησε στη διάθεση μετοχών στους Ελληνες επενδυτές με τους ίδιους όρους που διατέθηκαν και στους ξένους θεσμικούς. Πρόκειται για απόφαση που αποτέλεσε εξαρχής μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατατέθηκε στην ΕΚΤ. Στόχος μας ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους Ελληνες επενδυτές και ιδιώτες, μικρούς και μεγάλους, να συμμετάσχουν όχι μόνο στην ανακεφαλαιοποίησή της αλλά στην επόμενη ημέρα του ομίλου.

Πρόκειται για μια επιλογή που εκτός από ουσιαστική είναι και συμβολική, καθώς σφραγίζει την πρόθεση της Εθνικής να τιμήσει και να διατηρήσει τον εθνικό της χαρακτήρα και την παραδοσιακή μετοχική της βάση. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η Εθνική θα είναι ισχυρή κεφαλαιακά, ενώ θα ενισχυθεί και περαιτέρω από τις κεφαλαιακές της δράσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή