ΕΤΕ: «κούρεμα» 71% στις προνομιούχες μετοχές

ΕΤΕ: «κούρεμα» 71% στις προνομιούχες μετοχές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «κούρεμα» 71% επί της ονομαστικής αξίας μετατρέπονται σε νέες κοινές μετοχές Εθνικής Τράπεζας οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου αξίας 1,35 δισ. ευρώ. Αυτό προβλέπει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που εκδόθηκε για την κατανομή βαρών (burden sharing), απόφαση που άνοιξε τον δρόμο και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την αποδέσμευση ποσού 2,71 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ΠΥΣ με την οποία καθορίζεται ο συντελεστής μετατροπής για τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και τα λοιπά κεφαλαιακά, οι κάτοχοι των οποίων δεν τα αντάλλαξαν οικειοθελώς κατά τη διαδικασία της κατανομής βαρών, οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου μετατρέπονται σε κοινές μετοχές, με «κούρεμα» επί της ονομαστικής αξίας κατά 71%. Ακολουθούν με «κούρεμα» 70% οι υβριδικοί τίτλοι και οι προνομιούχες μετοχές Αμερικής, ενώ για τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης το «κούρεμα» περιορίζεται στο 25%. Αντίθετα, χωρίς «κούρεμα» αλλά με λήψη δεδουλευμένων τόκων μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές οι εναπομείνασες 750 χιλ. ομολογίες κύριας εξασφάλισης.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, «με την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθούν στα πόδια τους και πάλι». Στην ανακοίνωση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) σημειώνεται ότι το έλλειμμα των 4,6 δισ. ευρώ που διαπιστώθηκε στην ΕΤΕ καλύφθηκε κατά το 1,5 δισ. ευρώ με ιδιωτικά μέσα και τα 120 εκατ. μέσω των θετικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου.

Επιπλέον, 302 εκατ. θα καλυφθούν από προνομιούχες μετοχές, πριν η τράπεζα λάβει κρατική ενίσχυση. Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα έχει βρει επαρκή κεφάλαια για να καλύψει το κενό που εντόπισε ο SSM στο πλαίσιο του λεγόμενου βασικού σεναρίου, αλλά όχι για το δυσμενές σενάριο. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει τα υπόλοιπα 2,71 δισ. ευρώ. Μετά το σύνολο των εκταμιεύσεων, απομένουν 4,6 δισ. από τα αρχικά 10 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Αυτά τα κεφάλαια, καταλήγει η ανακοίνωση, διατηρούνται σε χωριστό λογαριασμό στον ESM και τυχόν μελλοντικές εκταμιεύσεις θα αποφασίζονται για κάθε περίπτωση χωριστά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή