Το νέο παζλ στα μετοχολόγια των τραπεζών

Το νέο παζλ στα μετοχολόγια των τραπεζών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανακατανομή ποσοστών μεταξύ των μεγάλων ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων κλείνει η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που περιόρισε τελικώς την κρατική ενίσχυση στα 5,4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 10 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν για τον τραπεζικό κλάδο. Η χθεσινή μέρα στο Χ.Α. ήταν χαρακτηριστική των κινήσεων από μεγάλους διαχειριστές, που προχωρούν σε αναπροσαρμογή της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων τους εξαιτίας των αλλαγών στα ποσοστά συμμετοχής στους δείκτες του Χρηματιστηρίου, μετά την είσοδο των νέων μετοχών, όπως αυτές προέκυψαν από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Αποτέλεσμα ήταν οι σημαντικές πιέσεις κυρίως για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που υποχώρησε κατά 19,67%, ενώ με πτώση 29,89% έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς, που έκανε και έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Μεγαλύτερες αντοχές επέδειξαν η μετοχή της Alpha με πτώση 1,08% και η Eurobank με άνοδο +0,56%. Με αφορμή τη χθεσινή έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Σταύρος Λεκάκος σημείωσε ότι το 40% των νέων κεφαλαίων προήλθε από Ελληνες ιδιώτες και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Στο μετοχολόγιο των τραπεζών, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες, περιλαμβάνεται πλέον για την Alpha Bank η γαλλική τράπεζα Credit Agricole που βρέθηκε με ποσοστό 11,07%. Το ποσοστό αυτό απέκτησε μέσω της ασφαλιστικής της μετά τη μετατροπή των ομολόγων που κατείχε σε μετοχές. Αντίστοιχα στους βασικούς μετόχους με ποσοστό 7,32% βρίσκεται και η εταιρεία Paulson & Co., η οποία μέσω επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται κατέχει 100.148.001 δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές μετοχές. Μεταξύ των μετόχων είναι η Paramount Services Holding, η οποία ωστόσο μείωσε το ποσοστό της κάτω από το 5%, ενώ κάτω από το κρίσιμο όριο του 5% έχει περιοριστεί και η συμμετοχή του Κατάρ. Τα ποσοστά των ιδιωτών επενδυτών είναι μετά την αφαίρεση του ποσοστού του ΤΧΣ, η συμμετοχή του οποίου μειώθηκε, όπως είναι γνωστό, από το 66,24% στο 11,01%. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, η τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση του ποσοστού που κατέχει η Fairfax Fanancial Holdind κάτω από το 20% και συγκεκριμένα στο 16,88%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 369.028.211 δικαιώματα ψήφου. Το ποσοστό της εταιρείας Capital ανέρχεται σε 8,34% και αντιστοιχεί σε 182.358.578 δικαιώματα ψήφου της Capital Research Managment Company. Αντίθετα, κάτω του ορίου του 5% από 5,84% μειώθηκε το ποσοστό της εταιρείας Mackenzie Financial Corporation. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, οι 116.359.612 κοινές μετοχές της Eurobank που περιήλθαν στη θυγατρική του ομίλου Eurolife, μέσω της συμμετοχής από επενδυτικά προγράμματα της τελευταίας, ανταλλάχθηκαν, με συνέπεια το ποσοστό 5,32% τελικώς να μηδενιστεί. Τα ποσοστά των ιδιωτών επενδυτών είναι μετά την αφαίρεση του ποσοστού του ΤΧΣ, η συμμετοχή του οποίου μειώθηκε στο 2,38% από 35,41%.

Μεταξύ των μετόχων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκεται και ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης – IFC (μέλος του ομίλου της Διεθνούς Τραπέζης), που όπως ανακοίνωσε απέκτησε μετοχές αξίας 150 εκατ. ευρώ. Η συνολική συμμετοχή του IFC είναι 60 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 50 εκατ. στη Eurobank, 20 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς και 20 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα και σύμφωνα με την ανακοίνωσή του το IFC θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών με συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του οργανισμού υπεύθυνος για τις Διεθνείς Δραστηριότητες, Δημήτρης Τσιτσιράγκος, εξετάζεται η «πιο ενεργή συνεργασία του οργανισμού με τις τράπεζες σε τομείς όπως η εύρεση λύσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την επιστροφή της Ελλάδας σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή