Αγώνας δρόμου για τη συγκέντρωση 748,7 εκατ. από την Τράπεζα Αττικής

Αγώνας δρόμου για τη συγκέντρωση 748,7 εκατ. από την Τράπεζα Αττικής

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται η αγωνία για την Τράπεζα Αττικής, η διοίκηση της οποίας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη συγκέντρωση μέχρι και την τελευταία στιγμή του συνόλου των απαιτούμενων κεφαλαίων συνολικού ύψους 748,7 εκατ. ευρώ. Για τις εξελίξεις στην ανακεφαλαιοποίηση της Αττικής και των συνεταιριστικών τραπεζών συνεδρίασε χθες το Euroworking Group.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, μέχρι και χθες, και με βάση τις επιστολές επενδυτών, η τράπεζα κατάφερνε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ύψους 584 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να παραμείνει ανοιχτό, στην προσπάθεια να καλυφθεί το σύνολο της αύξησης, έτσι ώστε να αποτραπεί η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Aτυπη παράταση φέρονται να επιδιώκουν και οι συνεταιριστικές τράπεζες, με κυρίαρχη την Παγκρήτια, η οποία προχωρά και στη μεγαλύτερη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που φθάνει τα 130 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Αττικής, η προθεσμία που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έληγε χθες Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά της διοίκησης, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μέχρι και χθες είχαν συγκεντρωθεί περί τα 584 εκατ. ευρώ, όσες δηλαδή είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Στην αύξηση δεν έχουν πάρει μέρος ΔΕΚΟ, και το σύνολο των κεφαλαίων, πλην αυτών που συνεισέφερε το ΤΣΜΕΔΕ, προέρχονταν από μεγάλους ξένους και Ελληνες θεσμικούς. Η κυβέρνηση πάντως έχει κινητοποιήσει δημόσιες επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση, κάτι που ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία και κατά πόσον θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

Ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ, συμμετέχει στην αύξηση, συνεισφέροντας 382,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να διατηρήσει το ποσοστό του στο 51%. Το ενδεχόμενο της περαιτέρω συμμετοχής του δεν αποκλείεται, αλλά μόνον για να καλύψει μικρό μέρος του αδιάθετου ποσού, προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή της τράπεζας στο ΤΧΣ. Το ποσό που υπολείπεται για την κάλυψη του κεφαλαιακού ανοίγματος υπολογίζεται στα 165 εκατ. ευρώ, και σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί, η τράπεζα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για την αύξηση, θα κάνει χρήση του δικαιώματος να προσφύγει στο ΤΧΣ. Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά στις συνεταιριστικές τράπεζες, την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου ολοκλήρωσαν η Συνεταιριστική Χανίων και η Συνεταιριστική Ηπείρου, που κάλυψαν 18,2 και 14 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αύξηση της Ηπείρου συμμετείχε το Επαγγελματικό Ταμείο των υπαλλήλων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (ΤΕΑ ΕΠΑΕ), το οποίο συνεισέφερε 7 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το μισό της αύξησης του απαιτούμενου μετοχικού κεφαλαίου. Η επιλογή από την πλευρά του Ταμείου γίνεται για να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, και, όπως επισημαίνεται, η επένδυση αποτελεί μικρό μέρος του συνολικού προς επένδυση χαρτοφυλακίου του, που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα στη Συνεταιριστική Χανίων ποσό 14 εκατ. ευρώ τοποθέτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών (λαχαναγορές), ενώ άλλα 4 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από ιδιώτες. Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, η αύξηση συνεχίζεται έως τις 28 Δεκεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω συμμετοχών. Εκτός από τις τρεις παραπάνω συνεταιριστικές τράπεζες, σε εκκρεμότητα παραμένει και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Πελοποννήσου, που καλείται να συγκεντρώσει 17,8 εκατ. ευρώ, ενώ σε εκκρεμότητα είναι επίσης και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εβρου, η Γενική Συνέλευση της οποίας, που θα ενέκρινε την αύξηση, παραπέμφθηκε για την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία που είχε θέσει η ΤτΕ και για τις συνεταιριστικές τράπεζες έληγε χθες Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή