Προθεσμία στην Αττικής έως τα τέλη Ιανουαρίου για το δυσμενές σενάριο

Προθεσμία στην Αττικής έως τα τέλη Ιανουαρίου για το δυσμενές σενάριο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται έως τα τέλη Ιανουαρίου η ημερομηνία για τη συγκέντρωση του συνόλου των 748 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Αττικής. Η τράπεζα έχει εξασφαλίσει, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης, τα 584 εκατ. ευρώ του βασικού σεναρίου, αλλά, με δεδομένο ότι η συμμετοχή από την πλευρά του ΤΧΣ για την κάλυψη των υπολοίπων κεφαλαίων του δυσμενούς σεναρίου έχει αποκλειστεί, θα πρέπει το σύνολο της αύξησης, δηλαδή και τα υπόλοιπα 164 εκατ., να καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Αττικής βρίσκεται σε συζητήσεις με αμερικανικό fund, το οποίο έχει στείλει σχετική επιστολή στην ΤτΕ και θα οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του αφού προηγουμένως λάβει ολοκληρωμένη ενημέρωση για την τράπεζα (due diligence). Ατυπη προθεσμία φέρεται να έχει λάβει και η Παγκρήτια Τράπεζα, που επιδιώκει να συγκεντρώσει 130 εκατ. ευρώ. Και γι’ αυτήν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον αμερικανικό fund, ωστόσο μέχρι χθες δεν έχει προσέλθει να καταθέσει προσφορά.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Πελοποννήσου, που καλείται να συγκεντρώσει 17,8 εκατ. ευρώ, και της Συνεταιριστικής Εβρου. Κοντά στον στόχο είναι, τέλος, η Τράπεζα Χανίων, που ανακοίνωσε την επιτυχία του εγχειρήματος συγκέντρωσης κεφαλαίων, διατηρώντας παράλληλα ανοικτή τη διαδικασία έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Τα απαιτούμενα κεφάλαια ανέρχονται στα 23 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Συνεταιριστική Ηπείρου, που προγραμμάτιζε αύξηση 14 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε την υπερκάλυψη του στόχου, αφήνοντας από την πλευρά της ανοικτή την προθεσμία έως τις 18 Δεκεμβρίου για την είσοδο και άλλων μελών που το επιθυμούν.

Η κυβέρνηση, πάντως, προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, και ενδεικτική είναι η κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας που επιτρέπει τον δανεισμό του Ταμείου Εξυγίανσης από το σκέλος κάλυψης καταθέσεων του ΤΕΚΕ έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Με τον τρόπο αυτό προετοιμάζεται νομοθετικά για το ενδεχόμενο διάσπασης κάποιας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, προκειμένου στη συνέχεια να μετασχηματιστεί σε τράπεζα-γέφυρα ή να μεταβιβαστεί το καλό κομμάτι σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, όποιας τράπεζας δεν καταφέρει να πετύχει την κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαίων από ιδιωτική συμμετοχή. Υπενθυμίζεται ότι το σκέλος κάλυψης καταθέσεων έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα στις περιπτώσεις ΑΤΕbank, FBB, Probank και έξι συνεταιριστικών τραπεζών, όπως επίσης και στις περιπτώσεις Proton και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή