Στην τελική ευθεία η πώληση της Finansbank

Στην τελική ευθεία η πώληση της Finansbank

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εγχείρημα πώλησης της Finansbank, θυγατρικής του ομίλου Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία εισέρχεται στην τελική ευθεία. Αν και υπάρχει προβληματισμός για την επίπτωση στο τίμημα λόγω της αβεβαιότητας και της αστάθειας που επικρατεί στην Τουρκία και της πολεμικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις με τη Ρωσία, πηγές της Εθνικής Τράπεζας εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ομίλου. Η διοίκηση της Εθνικής έχει στα χέρια της αρκετές δεσμευτικές προσφορές, τις οποίες εξετάζει και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την επιλογή της. Δύο είναι τα κύρια οφέλη της Εθνικής από την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία.

Με την πώληση θα μειωθεί το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου, «απελευθερώνοντας» κεφάλαια και ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Το δεύτερο είναι το τίμημα που θα εισπράξει από την πώληση του συνόλου των μετοχών της Finansbank, το οποίο θα βοηθήσει να σχηματιστεί ένα κεφαλαιακό απόθεμα που θα τις επιτρέψει να προχωρήσει ταχύτερα στην εξαγορά των ειδικών μετατρέψιμων ομολογιών (Coco’s) που έχουν εκδοθεί από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, η Εθνική άντλησε, άμεσα και έμμεσα, τα κεφάλαια που αντιστοιχούσαν στο βασικό σενάριο (περίπου 1,4 δισ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ τα κάλυψε το ΤΧΣ. Τα ειδικά μετατρέψιμα ομόλογα που εκδόθηκαν είναι ύψους 2,03 δισ. ευρώ και τα οποία μπορούν να εξαγοραστούν από την τράπεζα, μειώνοντας έτσι την κρατική συμμετοχή.

Χθες, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΕΤΕ που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου. Με αφορμή την έναρξη της διαπραγμάτευσης, η πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι ο όμιλος «κατάφερε σε ένα δύσκολο περιβάλλον να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια. Το 2016, έτος κατά το οποίο η Εθνική συμπληρώνει 175 χρόνια από την ίδρυσή της, είναι η αφετηρία μιας νέας πορείας. Η Εθνική, με ένα ποιοτικό ως προς τη σύνθεσή του μετοχικό κεφάλαιο, είναι στην πρώτη γραμμή έτοιμη να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Η διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί βασική προτεραιότητας της στρατηγικής μας».

Συμμετοχή Alpha στην Πειραιώς

Αίσθηση προκάλεσε η γνωστοποίηση χθες στις χρηματιστηριακές αρχές ότι η Alpha Bank ελέγχει το 6,33% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς (χωρίς να υπολογίζονται οι μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Η συμμετοχή αυτή προέκυψε κυρίως από τη μετατροπή ομολόγων της Πειραιώς που διατηρούσε η Alpha Bank (καθώς και η Εμπορική που απορροφήθηκε από τον όμιλο), στο πλαίσιο της προαιρετικής προσφοράς για την ανταλλαγή των ομολόγων κύριας και μειωμένης εξασφάλισης με μετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι τράπεζες συμμετείχαν στις σχετικές προσφορές, ανταλλάσσοντας τα ομόλογα που κατείχαν με μετοχές. Παράλληλα στην αύξηση της Πειραιώς συμμετείχαν και ορισμένες θυγατρικές της Alpha Bank για επενδυτικούς λόγους. Οπως ανακοινώθηκε, η Alpha ελέγχει συνολικά 406.880.207 μετοχές της Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή