Επιστροφή στα κέρδη μέσα στο 2016 ο στόχος για τη διοίκηση της Eurobank

Επιστροφή στα κέρδη μέσα στο 2016 ο στόχος για τη διοίκηση της Eurobank

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμησή του ότι το 2016 ο όμιλος Eurobank θα επιστρέψει σε κερδοφόρο τροχιά και θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας κατά την επισκεψή του στην Κύπρο. Ο κ. Καραβίας μαζί με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Σταύρο Ιωάννου βρέθηκαν χθες στη Λευκωσία και είχαν επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και με επιχειρηματίες της Κύπρου, στους οποίους παρουσίασαν τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν μετά την επιτυχή πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς και τις δυνατότητες και τις προοπτικές του ομίλου και της κυπριακής θυγατρικής του, που κατέχει κομβικό στρατηγικής σημασίας ρόλο στις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου. Αναλυτικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φ. Καραβίας αναφέρθηκε «στις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στην πορεία μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank κατά 2,04 δισ. ευρώ, το σύνολο της οποίας υπερκαλύφθηκε τόσο με τη συμμετοχή των παλαιών μεγάλων μετόχων της Τράπεζας (Fairfax, Wilbur Ross, Brookfield, Highfields) όσο και από νέους ιδιώτες και θεσμικούς διεθνείς επενδυτές, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών».

Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης «αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στον οργανισμό, στο προσωπικό του και στις δυνατότητές του, ενώ επέτρεψε στην Eurobank να παραμείνει τράπεζα του ιδιωτικού τομέα. Η τράπεζά μας μπορεί να επιστρέψει από το 2016 σε σταθερή κερδοφορία και να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις, όπως η ανάκτηση καταθέσεων και η βελτίωση της ρευστότητας, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων με γνώμονα το όφελος των μετόχων και της οικονομίας». Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ιωάννου παρουσίασε «τη στρατηγική του ομίλου αναφορικά με τους επιχειρηματικούς στόχους και την ανάπτυξη και των διεθνών δραστηριοτήτων, σημειώνοντας τη σημαίνουσα θέση της Eurobank Κύπρου στην επίτευξη των στόχων αυτών. Oι στρατηγικές κινήσεις του ομίλου μας οδήγησαν τις διεθνείς μας δραστηριότητες ξανά σε κερδοφορία, η οποία θεωρούμε βάσιμα ότι μπορεί να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, ενώ σημαντική είναι επίσης η βελτίωση όλων των βασικών οικονομικών δεικτών με έμφαση στην αύξηση των καταθέσεων και της ρευστότητας στις χώρες όπου ο όμιλός μας διαθέτει παρουσία».

Στη Νέα Υόρκη

Αισιόδοξος ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να επανέλθουν το 2016 οι τράπεζες στη βασική τους δουλειά, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας, της ανάπτυξης και των πελατών, δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο της Capital Link. Ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε το υψηλό απόθεμα προβλέψεων ύψους 57 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κάλυψη των επισφαλών δανείων σε ποσοστό πάνω από 65%, ενώ τα βασικά κεφάλαια των τραπεζών προσεγγίζουν πλέον τα 37 δισ. ή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17,6%, από τους υψηλότερους της Ευρώπης με μέσο όρο στην Ευρωζώνη κάτω από 13%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, το άθροισμα των δύο αποτελεί ισχυρή θωράκιση συνολικού ύψους 94 δισ. έναντι ενός χαρτοφυλακίου επισφαλών δανείων (NPEs), με βάση τον διευρυμένο ορισμό της Τράπεζας Ελλάδος, συνολικού ύψους 116 δισ. Παράλληλα σημείωσε ότι τα προ προβλέψεων κέρδη (εξαιρουμένης της Finansbank) διαμορφώνονται σε 4,2 δισ. ετησίως, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για επιπρόσθετες προβλέψεις αν η κατάσταση χειροτερεύσει, πριν αρχίσουν ν’ απομειώνονται τα ίδια κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή