Plan B για αποχώρηση από τα Βαλκάνια

Plan B για αποχώρηση από τα Βαλκάνια

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δραστική μείωση των δραστηριοτήτων τους στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου διατηρούν παρουσία είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν οι εγχώριες τράπεζες βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στην προσπάθεια πώλησης των θυγατρικών τους είναι η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος και μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται είναι η δημιουργία νέων σχημάτων σε χώρες της Βαλκανικής, στα οποία θα μεταβιβαστούν οι τοπικές θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών και στα οποία θα μπορούσαν να μετέχουν και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Alpha Bank και Eurobank θα πρέπει να μειώσουν το ενεργητικό τους στο εξωτερικό κατά τουλάχιστον 20%, ενώ σε μεγαλύτερης κλίμακας κινήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, που έλαβαν πρόσθετη κρατική βοήθεια για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το επόμενο διάστημα όλες οι συστημικές τράπεζες θα αποχωρήσουν από ξένες χώρες, η Εθνική από την Τουρκία, η Eurobank και η Πειραιώς από την Ουκρανία, ενώ λίγους μήνες πριν η Alpha Bank αποχώρησε από την αγορά της Βουλγαρίας μεταβιβάζοντας την εκεί θυγατρική της στην Eurobank.

Σύμφωνα με αναλυτές, το επόμενο διάστημα θα δούμε αρκετές κινήσεις στο πρότυπο της συμφωνίας Alpha-Eurobank στη Βουλγαρία, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων βιώσιμων σχημάτων. Με τις ενοποιήσεις των θυγατρικών οι νέες τράπεζες θα αποκτούν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος σε όρους δανείων και καταθέσεων, ενώ παράλληλα θα προχωρούν σε δραστικό περιορισμό καταστημάτων-προσωπικού, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες. Επίσης, ορισμένες τράπεζες εξετάζουν να αντικαταστήσουν τις θυγατρικές τους σε ορισμένες χώρες με μικρότερο δίκτυο καταστημάτων, περιορίζοντας έτσι τις λειτουργικές δαπάνες και το μέγεθός τους.

Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών θα περιοριστεί δραστικά τα επόμενα χρόνια και στο εξωτερικό. Η πώληση της Finansbank θα μεταβάλει ριζικά τη φυσιογνωμία της Εθνικής, καθώς οι δραστηριότητες στην Τουρκία αποτελούσαν το 72% των εργασιών του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία διαμορφώνονται στα περίπου 17 δισ. ευρώ, έναντι δανείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων.

Σημειώνεται ότι ήδη ο όμιλος Eurobank έχει αποχωρήσει από την αγορά της Τουρκίας, ενώ σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια πώλησης της θυγατρικής της στην Ουκρανία. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει στη μεταβίβαση των θυγατρικών της τραπεζών στις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, ενώ επίσης αναζητά αγοραστή για την Ουκρανία. Η Alpha Bank έχει αποχωρήσει από την Ουκρανία, εδώ και αρκετό καιρό, καθώς και από την αγορά της Βουλγαρίας πριν από λίγους μήνες.

Παράλληλα, όπως έγραψε χθες η «Κ», οι συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του μεγέθους τους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα έχουν δεσμευθεί στις ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 5.500 εργαζόμενους και στη διακοπή λειτουργίας περίπου 180 καταστημάτων, μέχρι το τέλος του 2017. Οι νέες περικοπές είναι αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της οικονομίας που προκάλεσε η παρατεταμένη αβεβαιότητα το 2015, η οποία οδήγησε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από τον εξοστρακισμό της από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή