ΣΕΒ: Εξαγωγές προστιθέμενης αξίας

ΣΕΒ: Εξαγωγές προστιθέμενης αξίας

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαγωγές προστιθέμενης αξίας προτείνει ο ΣΕΒ ως τη μόνη διέξοδο για την ελληνική οικονομία. Στην ανάλυση που καταγράφεται στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι η οικονομία βρίσκεται σε πορεία εξωστρεφούς μετασχηματισμού έχοντας, σε κάποιο βαθμό, αυτονομηθεί από το πολιτικό περιβάλλον, η οποία θα αποδώσει ακόμη πιο σημαντικά αποτελέσματα εφόσον οι επιχειρήσεις και η πολιτεία στρέψουν τις δυνάμεις τους στην ενσωμάτωση υψηλότερης τεχνολογικής αξίας στα παραγόμενα αγαθά, ώστε να δώσουμε στην ελληνική μεταποίηση και τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα την αναγκαία ώθηση για να γίνουν οι πρεσβευτές μιας δυναμικής ελληνικής εξαγωγικής οικονομίας στην διεθνή αγορά.

Η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και η μείωση της εσωτερικής ζήτησης τα τελευταία χρόνια, έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του παραγωγικού προτύπου της χώρας, παρατηρεί ο ΣΕΒ. Επισημαίνει ωστόσο ότι τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη θεαματικότερα εάν είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε το κόστος της ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία, το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και τα αντικίνητρα στην επιχειρηματικότητα και να βελτιώσουμε το τεχνολογικό επίπεδο των ελληνικών εξαγωγών που δεν έχει ακόμα την έκταση και δυναμική που απαιτείται, ώστε να αναβαθμιστεί αισθητά το καλάθι προϊόντων που εξάγει η χώρα.

Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση για το μέλλον της χώρας εντός της κανονικότητας της Ευρωζώνης, καταλήγει ο ΣΕΒ, είναι η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και η έξοδος στις αγορές όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή