Πέρασε στην Ergo η ΑΤΕ Ασφαλιστική με 18 μήνες καθυστέρηση

Πέρασε στην Ergo η ΑΤΕ Ασφαλιστική με 18 μήνες καθυστέρηση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από δεκαοκτάμηνη καθυστέρηση υλοποιείται η συμφωνία για τη μεταβίβαση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, θυγατρικής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στον ασφαλιστικό γερμανικό όμιλο της Ergo. Πρόκειται για τη συμφωνία στην οποία είχαν προχωρήσει οι δύο πλευρές τον Αύγουστο του 2014, και η οποία προέβλεπε την εξαγορά του 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από τη θυγατρική της Ergo στην Ελλάδα, έναντι τιμήματος 90,1 εκατ. ευρώ. Η πώληση είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο του σχεδίου της κεφαλαιακής αναδιοργάνωσης του ομίλου της Πειραιώς, που προέβλεπε την πώληση, μεταξύ άλλων, ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, και είχε προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία με διεκδικητές δύο γερμανικούς ασφαλιστικούς ομίλους: την Allianz και την Ergo.

Η πολύμηνη καθυστέρηση αποδίδεται σε γραφειοκρατικά προβλήματα που είχαν να κάνουν με την έγκριση από την αρμόδια εποπτική αρχή της Ρουμανίας, η οποία δόθηκε τελικώς μόλις χθες. Η έγκριση αφορά στην απόσχιση της ΑΤΕ Insurance Romania από την ΑΤΕ Ασφαλιστική, στον βαθμό που η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τη θυγατρική της Ρουμανίας, η οποία θα παραμείνει προς το παρόν στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά και την άρση του τελευταίου γραφειοκρατικού προβλήματος, τα δύο μέρη επιμένουν στην υλοποίηση της συμφωνίας, την οποία τοποθετούν έως τα τέλη Ιανουαρίου. Μοναδική εκκρεμότητα απομένει η επιβεβαίωση του τιμήματος, το οποίο πριν από δεκαοχτώ μήνες είχε προσδιοριστεί στα 90,1 εκατ. ευρώ. Η επανεκτίμηση έχει προβλεφθεί στη συμφωνία πώλησης και θα λάβει υπ’ όψιν τα δεδομένα της αγοράς, τον κίνδυνο χώρας και την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι με βάση τον ισολογισμό του 2014 –για το 2015 δεν έχουν εκδοθεί οικονομικές καταστάσεις με βάση τα ΔΠΧΠ– τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 88,9 εκατ. ευρώ και το περιθώριο φερεγγυότητας διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ, όταν το απαιτούμενο είχε προσδιοριστεί στα 29,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων του 2014 διαμορφώθηκαν στα 18,9 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή