Τρεις βιοτεχνίες την ημέρα κλείνουν στη Θεσσαλονίκη

Τρεις βιοτεχνίες την ημέρα κλείνουν στη Θεσσαλονίκη

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις βιοτεχνίες την ημέρα έβαζαν «λουκέτο» στη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2015, ενώ την ίδια ώρα ολοένα και λιγότερες ήταν αυτές που ξεκίνησαν νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2015 διεγράφησαν από τα μητρώα του 1.075 βιοτεχνικές επιχειρήσεις έναντι 1.365 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Η μείωση αυτή, βεβαίως, κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι, καθώς αυτό που υποδηλώνει είναι κυρίως ότι το μεγάλο μέρος του «ξεκαθαρίσματος» του επιχειρηματικού χάρτη της πόλης υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα, άλλωστε, πολύ λιγότερες σε σχέση με πέρυσι ήταν και οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων, μόλις 255 έναντι 383 το 2014. Μάλιστα από τις 255 πραγματικά νέες επιχειρήσεις είναι οι 192.

Οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται από την κρίση είναι κυρίως οι ατομικές. Από τις 1.075 επιχειρήσεις που διεγράφησαν στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως την 16η Δεκεμβρίου 2015, οι 820 ήταν ατομικές, ενώ 191 ήταν ομόρρυθμες.

Ο κύριος λόγος για το «λουκέτο» ήταν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, που κρίθηκε ασύμφορο από τους ιδιοκτήτες τους σε 594 περιπτώσεις, ενώ πτώχευση κήρυξαν 18 επιχειρήσεις.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, τόνισε: «Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, ευρύτερα, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης.

»Ο αριθμός των “λουκέτων” της τρέχουσας χρονιάς είναι αναμφίβολα μεγάλος, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν περιθώρια και για νέα, αλλά και για το τι μπορούμε να περιμένουμε το 2016. Δυστυχώς δεν διαφαίνεται μεταστροφή του αρνητικού κλίματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή