ΣΕΠ: παραγγελία 15 γερανογεφυρών για δυτική προβλήτα ΙΙΙ

ΣΕΠ: παραγγελία 15 γερανογεφυρών για δυτική προβλήτα ΙΙΙ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζει με αμείωτη ένταση το επενδυτικό της πρόγραμμα στο λιμάνι του Πειραιά η εταιρεία ΣΕΠ Α.Ε. (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρική του ομίλου Cosco Pacific στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό χθες, η εταιρεία προχώρησε στην παραγγελία επιπλέον 15 γερανογεφυρών που κινούνται αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια (ERTGs) από την εταιρεία Kalmar, θυγατρική του ομίλου Cargotec. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, η οποία ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς ο ΣΕΠ είχε παραγγείλει επιπλέον 12 τέτοια μηχανήματα το 2013, δηλαδή όταν ξεκίνησε η λειτουργία της νέας προβλήτας ΙΙΙ, αλλά και ακόμα εννέα γερανογεφυρών, τις οποίες παρέλαβε φέτος, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της παραγωγικότητας τόσο στην προβλήτα ΙΙ, όσο και στην προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται στον Πειραιά.

Οι νέες γερανογέφυρες είναι μηδενικών ρύπων και, όπως ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΠ, κ. Λι Τζιαντσούν, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στη νέα δυτική προβλήτα ΙΙΙ, που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο. Αλλωστε, η παράδοσή τους πρόκειται να ξεκινήσει το 2016 και να ολοκληρωθεί το 2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο κατασκευής της νέας δυτικής προβλήτας ΙΙΙ του ΟΛΠ, που υλοποιείται από την τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ, αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Σε πρόσφατες δηλώσεις τους, τα στελέχη της διοίκησης της ΤΕΚΑΛ ανέφεραν ότι τουλάχιστον το 70% της κατασκευής θα έχει ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Ιούνιο-Ιούλιο, δηλαδή μόλις 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών τον Φεβρουάριο του 2015. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 143,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει και τη νέα προβλήτα πετρελαιοειδών του ΟΛΠ, της οποίας το κόστος έχει επίσης αναλάβει ο ΣΕΠ, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας φιλικού διακανονισμού με τον Οργανισμό. Οταν λειτουργήσει η νέα προβλήτα το 2017, θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση έως 6,2 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων ετησίως, από τα 3,7 εκατ. εμπορευματοκιβώτια σήμερα.

Τα οφέλη από τον ΟΛΠ

Η συμφωνία για τον ΟΛΠ μπορεί να αποφέρει ακόμη και 700 εκατ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενη δικές της πηγές. Το όφελος αυτό για την ελληνική κοινωνία περιλαμβάνει το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ και επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που πρόκειται να αποτελέσουν επενδύσεις, τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσει ο προτιμητέος επενδυτής. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ δεν ξεπερνά τα 360 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά βλέπει ένα υπερτίμημα της τάξης του 70%. Στο ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, αναφέρει ότι η ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η επόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο διαγωνισμός δεν πρέπει να προεξοφλείται για κανέναν ενδιαφερόμενο. «Η Cosco έχει ήδη παρουσία στο λιμάνι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η συμφωνία έχει κλείσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή