Δεκατρείς Ελληνες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας

Δεκατρείς Ελληνες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική είναι για ακόμα μία χρονιά η παρουσία των Ελλήνων πλοιοκτητών μεταξύ των 100 ισχυρότερων προσωπικοτήτων και παραγόντων που διαμορφώνουν το παγκόσμιο ναυτιλιακό τοπίο, σύμφωνα με τη Lloyd’s List. Σε αυτήν συγκαταλέγονται 13 Ελληνες πλοιοκτήτες. Στην υψηλότερη θέση αυτών, και δη στην 5η της συνολικής κατάταξης, βρίσκεται ο κ. Γιάννης Αγγελικούσης, που διευθύνει τις ναυτιλιακές εταιρείες Anangel Maritime, Maran Tankers και Maran Gaz.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη σχετική λίστα των μεγαλύτερων πλοιοκτητών παγκοσμίως, ο κ. Αγγελικούσης καταλαμβάνει την έκτη υψηλότερη (με βάση τη χωρητικότητα των πλοίων που διαθέτει), όντας και ο μεγαλύτερος ιδιώτης πλοιοκτήτης, καθώς τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν κρατικοί ή πολυμετοχικοί όμιλοι και συγκεκριμένα κατά σειράν οι Cosco, MOL, NYK, China Shipping και AP Moller Maersk. Ο όμιλος Αγγελικούση ελέγχει 143 πλοία, χωρητικότητας 26,8 εκατ. τόνων dwt.

Ο όμιλος του κ. Γιώργου Οικονόμου βρίσκεται στην 10η θέση των μεγαλύτερων πλοιοκτητών, ελέγχοντας 116 πλοία χωρητικότητας 14,18 εκατ. τόνων, ενώ έπεται η Star Bulk Carriers του κ. Παππά και της Oaktree, με 89 πλοία και 10,82 εκατ. τόνους, που βρίσκεται στην 23η θέση των 50 μεγαλύτερων πλοιοκτητών. Ακολουθούν ο κ. Προκοπίου με 66 πλοία και 10,34 εκατ. τόνους, που βρίσκεται στην 25η θέση, ενώ η σχετική λίστα περιλαμβάνει επίσης τον όμιλο Τσάκου με 89 πλοία χωρητικότητας 9,4 εκατ. τόνων (30ή θέση), την Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου με 90 πλοία και 9 εκατ. τόνους (35η θέση), αλλά και τον όμιλο της κ. Αγγελικής Φράγκου, επίσης με 90 πλοία, αλλά με χωρητικότητα 7,91 εκατ. τόνων (39η θέση).

Ολοι οι παραπάνω πλοιοκτήτες απαντώνται και στη φετινή λίστα με τις 100 ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, στην κορυφή της οποίας για φέτος βρίσκεται η διοικητική ομάδα της Maersk Group, ενώ έπεται ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναϊμί, που με τις αποφάσεις του είχε καθοριστική συμβολή στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και την εκτόξευση των ναύλων των δεξαμενόπλοιων φέτος. Από ελληνικής πλευράς, πέραν του κ. Αγγελικούση, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κ. Αγγελική Φράγκου (16η θέση), ο κ. Γιώργος Οικονόμου (17η θέση), ο κ. Πέτρος Παππάς (31η θέση), ο κ. Νίκος Τσάκος, που πλέον ηγείται και της Διεθνούς Ενώσεως Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων, της Intertanko, (45η θέση), με τον κ. Πίτερ Γεωργιόπουλο να βρίσκεται στην 47η θέση.

Ακολουθεί στην αμέσως επόμενη θέση, την 48η, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, ενώ στην 52η θέση συναντάμε τον κ. Κωστή Κωνσταντακόπουλο της Costamare. Η λίστα συμπληρώνεται από τους κ. Βαγγέλη Μαρινάκη (65η θέση), Συμεών Παληό (88η θέση) και Δημήτρη Μελισσανίδη (98η θέση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή