Σε ανοδική πορεία το χρηματιστήριο

Σε ανοδική πορεία το χρηματιστήριο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mόλις επτά συνεδριάσεις πριν εκπνεύσει το 2015 και το χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά στην προτελευταία εβδομάδα του χρόνου. Οι βασικοί λόγοι για την ανοδική πορεία της αγοράς θα μπορούσαν να περιγραφούν ως εξής: α) ολοκληρώθηκαν οι πωλήσεις τραπεζικών τίτλων από τους ομολογιούχους που είχαν αποκτήσει μετοχές στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, β) πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση των αγοραστών από τις εμποροβιομηχανικές μετοχές στις τραπεζικές μετοχές, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αναπροσαρμογές (rebalancing) και οι αλλαγές στις σταθμίσεις σε ξένους δείκτες (MSCI, Ftse World), γ) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που απελευθέρωσε τη δόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα σε συνδυασμό με την υπογραφή της σύμβασης για τα 14 αεροδρόμια μεταξύ της κυβέρνησης και της Fraport και δ) το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να καλλωπίσει τις κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών σε μία χρονιά που κατατάσσεται στις χειρότερες αγορές παγκοσμίως με αρνητική επίδοση -24,69% (κλείσιμο 17 Δεκεμβρίου 2012).

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με ικανοποιητικά κέρδη 2,07% για τον βασικό δείκτη που αναρριχήθηκε στις 590,26 μονάδες. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε και η πρεμιέρα εισαγωγής των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα ο τίτλος της τράπεζας να κλειδώσει στο limit down (-30%). Αντίθετα η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε 5,9% και έκλεισε στα 2,32 ευρώ και η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε 5,76%. Η μετοχή της Eurobank κατέγραψε άνοδο 5,81% και έφθασε τα 0,9840 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών τη Δευτέρα διαμορφώθηκε στα 175,698 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη επικράτησαν οι πωλητές στο χρηματιστήριο και ιδιαίτερα στις εμποροβιομηχανικές μετοχές όπως είναι η Viohalco S.A. (-2,58%), η Jumbo (-2,18%) και η Αεροπορία Αιγαίου (-2,17%). Αντίθετα οι τραπεζικές μετοχές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία με την Εθνική Τράπεζα (+13,10%) να επανέρχεται σε θετική τροχιά, την Τράπεζα Πειραιώς να ενισχύεται 16,12% και την Eurobank να καταγράφει οριακά κέρδη 0,10%. Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη υποχώρησε 1,20% στις 583,18 μονάδες, ενώ σημειώθηκε ισχυρή άνοδος του τζίρου που έφθασε τα 327,722 εκατ. ευρώ.

Στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης κυριάρχησαν οι αγοραστές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης συνολικά να ενισχυθεί 6,69%, ενώ προστέθηκαν 2,291 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 3,09% και έφθασε στις 601,20 μονάδες με τον τζίρο να αναρριχάται στα 471,247 εκατ. ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 3,50% και έκλεισε στις 622,23 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα (259,938 εκατ. ευρώ).

Την Παρασκευή επικράτησαν πτωτικές τάσεις, μία εξέλιξη αναμενόμενη αφού κυριάρχησε ο πειρασμός των ρευστοποιήσεων. Ωστόσο ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και δεν ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, πραγματοποιήθηκαν οι αναδιαρθρώσεις σε διεθνείς δείκτες για τις μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank και ακολούθησαν οι τίτλοι της Τραπέζης Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας. Στις 3 συνεδριάσεις που υπολείπονται μέχρι τα Χριστούγεννα (κλειστή η αγορά όπως και η Ευρώπη στις 24 Δεκεμβρίου) και στις 4 συνεδριάσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου (ημιαργία των αγορών μέχρι και τις 15.30 μ.μ.) οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις ετήσιες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς το 2015 είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που θα κλείσει αρνητικά για το χρηματιστήριο, ενώ το 2014 οι ετήσιες απώλειες του Γενικού Δείκτη έφθασαν το -28,95%.

Τέλος, σε αρκετές εισηγμένες υπάρχει η σκέψη να δοθούν προμερίσματα το επόμενο διάστημα, αφού το 2015 λόγω capital controls ακυρώθηκαν σχετικές αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή