Εκλεισε η πώληση για τη Finansbank

Εκλεισε η πώληση για τη Finansbank

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το πρωί αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις για την πώληση της Finansbank στην Τουρκία από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Χθες, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας όπου εξέτασε τις προσφορές, ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ δεν δημοσιοποίησε τις αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής έκανε αποδεκτή προσφορά ύψους 2,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε τίμημα λίγο χαμηλότερα της λογιστικής αξίας της τουρκικής τράπεζας.

Παρά τον προβληματισμό που διατυπώθηκε για την αποτίμηση αλλά και τη σκοπιμότητα της πώλησης της Finansbank σε αυτή τη συγκυρία, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο ελιγμών για τη διοίκηση της Εθνικής. Η πώληση της Finansbank δεν αποτελούσε μόνο δέσμευση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας αλλά δέσμευση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά προς τις ευρωπαϊκές αρχές, η πώληση της Finansbank πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.

Αναλυτές εκτιμούν ότι από τις προσφορές που κατατέθηκαν ξεχωρίζουν αυτές της Qatar National Bank του Κατάρ και της τουρκικής τράπεζας Garanti Bank.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ήδη ενέκρινε την πώληση της Finansbank.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης της ΕΤΕ, με την πώληση της θυγατρικής στην Τουρκία ενισχύει κατά πολύ τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ με την είσπραξη του τιμήματος η Εθνική θα μπορέσει να προχωρήσει στην εξαγορά των ειδικών μετατρέψιμων ομολογιών (Coco’s) που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική κάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου, ενώ για τα υπόλοιπα κεφάλαια μέσω της συνδρομής του ΤΧΣ και της έκδοσης Coco’s.

Ωστόσο, με την πώληση της Finansbank, η ΕΤΕ θα χάσει την πρόσβαση στη μεγάλη και δυναμική αγορά τις Τουρκίας, κλείνοντας έναν κύκλο που ξεκίνησε το 2006 με την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας. Με την πώληση της Finansbank, η οποία διέθετε δίκτυο περίπου 660 καταστημάτων και απασχολούσε 12.830 άτομα, θα περιοριστεί δραστικά η διεθνής παρουσία της Εθνικής, καθώς η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία, διαμορφώνονται στα περίπου 17 δισ. ευρώ έναντι δανείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων. Πριν από την πώληση της Finansbank, διέθετε δίκτυο 1.195 καταστημάτων σε 8 χώρες και απασχολούσε περίπου 20.000 εργαζομένους. Μετά την πώληση της Finansbank το διεθνές δίκτυο του ομίλου θα αποτελείται από περίπου 530 σημεία και θα απασχολεί περίπου 7.000 εργαζομένους.

Η διεθνής παρουσία της Εθνικής (στοιχεία 2014) διαμορφώνεται σε 199 καταστήματα στη Βουλγαρία, 115 καταστήματα στη Ρουμανία, 109 σημεία στη Σερβία, 65 καταστήματα στα Σκόπια, 27 καταστήματα στην Αλβανία, 14 καταστήματα στην Κύπρο και 7 στη Νότια Αφρική.

Η Συν. Πελοποννήσου

Τη διάσπαση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου σε «καλό» και «κακό» κομμάτι αποφάσισε η ΤτΕ με τη μεταβίβαση του καλού τμήματος στην Εθνική. Η απόφαση ελήφθη μετά την αδυναμία της Συν. Πελοποννήσου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Οι καταθέτες της συνεταιριστικής τράπεζας είναι πλήρως διασφαλισμένοι, καθώς οι καταθέσεις τους, που ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ περνούν στην Εθνική Τράπεζα, στον έλεγχο της οποίας περνούν και τα 14 καταστήματα (6 καταστήματα και 8 θυρίδες) που διατηρούσε η τράπεζα σε διάφορες πόλεις της Πελοποννήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή