Στην τράπεζα του Κατάρ η Finansbank

Στην τράπεζα του Κατάρ η Finansbank

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Qatar National Bank περνά το 99,81% των μετοχών της Finansbank, θυγατρικής του ομίλου Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, έναντι 2,75 δισ. ευρώ. Στελέχη του ομίλου της Εθνικής υπογραμμίζουν ότι με τη συναλλαγή ενισχύονται θεαματικά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και η ρευστότητα του ομίλου, καθώς η συμφωνία περιλαμβάνει την αποπληρωμή χρέους μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατ. δολαρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ. Ετσι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ρευστότητα της ΕΤΕ θα ενισχυθεί κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στην αντίπερα όχθη αιτιάσεις διατυπώνονται τόσο για το τίμημα, καθώς αντιστοιχεί σε αποτίμηση χαμηλότερη της λογιστικής αξίας, αλλά και στο γεγονός ότι η Εθνική εγκαταλείπει μια κερδοφόρο θυγατρική σε μια πολύ δυναμική αγορά. Η εξαγορά της Finansbank είχε πραγματοποιηθεί το 2006 στην τιμή των 5,5 δισ. δολαρίων. Η πώληση της Finansbank δεν αποτέλεσε καθαρή επιλογή της διοίκησης της Εθνικής, αλλά εντάσσεται στις ευρύτερες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των ευρωπαϊκών αρχών. Η Κομισιόν επέμεινε για την πώληση της Finansbank, υπογραμμίζοντας ότι είναι η τρίτη φορά που η ΕΤΕ λαμβάνει χρήματα φορολογουμένων τα οποία πρέπει να διασφαλιστούν.

Σύμφωνα με την Εθνική, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο pro forma δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) για το τρίτο τρίμηνο του 2015 θα ανέλθει στο 19,6% μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Επίσης, η ΕΤΕ θα μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες περίπου 150 εκατ. σε ετήσια βάση. Παράλληλα, θα δρομολογήσει την αποπληρωμή των «ακριβών» μη καλυμμένων ομολογιών που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (πυλώνας ΙΙ) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει όφελος περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ, «η πώληση της Finansbank επιβεβαιώνει τη δέσμευση της διοίκησης της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, καθώς και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαιά της προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας».

Με αφορμή την πώληση της Finansbank ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε: «Επειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη Finansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».

Ν.Δ.: Εγκληματικοί χειρισμοί

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση για την πώληση της Finansbank. Σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. σημειώνει: «Οι εγκληματικοί χειρισμοί της συγκυβέρνησης που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησής τους, επέβαλαν και την εκπόνηση νέων σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών με εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική υποχρεώθηκε να πωλήσει τη θυγατρική της Finansbank στην Τουρκία. Η πώληση αυτή, με πολύ χαμηλό τίμημα, μιας θυγατρικής που απέφερε περίπου το 40% των κερδών του Ομίλου Εθνικής, συρρικνώνει την παρουσία της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και συνιστά πλήγμα στην εξωστρέφεια της χώρας. Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες για το σημερινό αποτέλεσμα. Και έχουν ονοματεπώνυμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή