88,7 εκατ. αναζητεί η Τράπεζα Αττικής για να καλύψει το δυσμενές σενάριο

88,7 εκατ. αναζητεί η Τράπεζα Αττικής για να καλύψει το δυσμενές σενάριο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 384 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής, που με βάση τα τελευταία στοιχεία έχει συγκεντρώσει 660 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 748,7 εκατ. ευρώ που είναι η απαίτηση με βάση το δυσμενές σενάριο.

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί όχι μόνο το βασικό σενάριο (584 εκατ. ευρώ), αλλά και και ένα σημαντικό τμήμα του δυσμενούς σεναρίου, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι «ανέβαλε για τις 29 Δεκεμβρίου την καταληκτική ημερομηνία για την οριστική ανακοίνωση έκβασης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου», προεξοφλώντας ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντλήσει την παράταση που της έχει δοθεί για την κάλυψη της αύξησης έως τα τέλη Ιανουαρίου. Με το συνολικό ποσό που έχει ήδη κατατεθεί καταλήγει η ανακοίνωση, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας έχει εκτοξευθεί στο 23% περίπου και η Tράπεζα Αττικής θα είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που θα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη συμμετοχή έχει γίνει δυνατή και με την κινητοποίηση όχι μόνο του ιδιωτικού τομέα -πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμετοχή αμερικανικού fund- αλλά και φορέων του Δημοσίου.

Την ίδια στιγμή, η υψηλή συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, προκάλεσε την αντίδραση 11 βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή. Στην ερώτηση καλείται ο υπουργός Εργασίας να εξηγήσει ποιο είναι το ποσοστό της επένδυσης του Ταμείου στην τράπεζα Αττικής και τι ποσοστό κινδύνου έχει η συγκεκριμένη επένδυση, καθώς και μια σειρά άλλα θέματα που σχετίζονται με το κατά πόσο η απόφαση στηρίχθηκε σε μελέτη χρηματοοικονομικού συμβούλου, ποιος είναι αυτός και πότε η σχετική σύμβαση αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Ο υπουργός Εργασίας καλείται επίσης να απαντήσει εάν έχουν ληφθεί υπόψη οι αρχές επενδυτικής πολιτικής και διαχείρισης, όπως αυτές προβλέπονται στον νόμο 3586/07, βάσει των οποίων θα «πρέπει να επιτυγχάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό η διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ευρεία διασπορά των επενδύσεων και να αποφεύγεται οποιαδήποτε συσσώρευση κινδύνων για το σύνολο του χαρτοφυλακίου». Να σημειωθεί ότι τα ρευστά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δισ. ευρώ είναι κατατεθειμένα στον κοινό λογαριασμό της ΤτΕ.

Στην ίδια ερώτηση οι βουλευτές της Ν.Δ. κάνουν λόγο για κακή οικονομική κατάσταση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων ΕΤΑΑ, στο οποίο ανήκει και το ΤΣΜΕΔΕ, η οποία «αποσταθεροποιείται επικίνδυνα», λόγω της απόφασης για αυξημένη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Με δεδομένο μάλιστα την καθυστέρηση στην ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2015, που μπορεί να επιφέρει μείωση στα έσοδα του ΤΣΜΕΔΕ, οι βουλευτές της Ν.Δ. κάνουν λόγο για νέα τρύπα, πέραν αυτής των 166 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2015, στο Ταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή