Προς συμφωνία για νέο σχέδιο ανάπτυξης του Αστέρα χωρίς αλλαγή στο τίμημα

Προς συμφωνία για νέο σχέδιο ανάπτυξης του Αστέρα χωρίς αλλαγή στο τίμημα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται η επανεκκίνηση του θέματος της αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η κατάθεση του νέου σχεδίου χωρικής ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναμένεται να γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ και τον προτιμητέο επενδυτή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και πριν από την αλλαγή του έτους.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο νέο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής, χωρίς τη μεταβολή του ύψους του τιμήματος. Υπενθυμίζεται ότι η επενδυτική εταιρεία Jermyn Street Real Estate Fund IV LP θα καταβάλει 400 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 90% των μετοχών της εταιρείας Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ. Αν αυτό επιτευχθεί, αναμφίβολα θα αποτελέσει μια σημαντική επιτυχία του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, αν και μειοψηφών μέτοχος, έβγαλε τα «κάστανα από τη φωτιά» μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ στο αρχικό ΕΣΧΑΔΑ. Σημειώνεται ότι, πριν από την πώληση του 90% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς, θα γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία υπέρ συγκεκριμένου μετόχου, του ΤΑΙΠΕΔ, που θα συμμετάσχει σ’ αυτή συνεισφέροντας σε είδος, κάποια ακίνητα στην περιοχή. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην ξενοδοχειακή επιχείρηση, το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει περίπου το 22% των μετοχών της ξενοδοχειακής μονάδας.

Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν ότι το νέο ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα προβλέπει μια πολύ πιο συντηρητική οικιστική ανάπτυξη. Αντί των 100 κατοικιών που προέβλεπε το αρχικό ΕΣΧΑΔΑ, που απέρριψε το ΣτΕ, τώρα προβλέπεται η δημιουργία 13 μεγάλων μονοκατοικιών (βιλών), που δεν αλλάζουν ουσιαστικά τον χαρακτήρα της εκμετάλλευσης της περιοχής. Επίσης, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ και της Jermyn είναι το ΣτΕ να δώσει την τελική έγκριση στους επόμενους τρεις μήνες και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία πώλησης των μετοχών της Αστήρ Παλλάς. Ως συνέπεια η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων τριών έως πέντε μηνών.

Ο διαγωνισμός του ΟΛΠ

Στο μεταξύ, κλειστά κρατάει τα χαρτιά της η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τον αριθμό των προσφορών που έλαβε για τον ΟΛΠ. Υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε χθες ότι η διοίκηση του Ταμείου εμμένει στην ανακοίνωση της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου, στην οποία γινόταν λόγος για «προσφορές» και όχι για «προσφορά». Πάντως, ο ίδιος ανέφερε ότι, ακόμη και αν πρόκειται για μία προσφορά, εφόσον αυτή περικλείει ένα αρκούντως ικανοποιητικό τίμημα, η παραχώρηση του Λιμένα Πειραιά θα προχωρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα της/των προσφοράς/-ών έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου 2016. Η ολοκλήρωση μιας πιθανής συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να γίνει μέσα στον ερχόμενο μήνα. Με βάση δε αυτό αναμένεται να ακολουθήσει:

• Η έγκριση της συμφωνίας πώλησης του 51% (+16%) των μετοχών του ΟΛΠ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

• Η έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική ή την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

• Και τέλος η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επίσης τρεις έως πέντε μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή