Ανάπτυξη το 2016 «βλέπουν» οι θεσμοί του Χρηματιστηρίου

Ανάπτυξη το 2016 «βλέπουν» οι θεσμοί του Χρηματιστηρίου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το 2016 θα είναι χρονιά ανάπτυξης και η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές το β΄ εξάμηνο, εφόσον ρυθμιστεί το θέμα του δημοσίου χρέους» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, μιλώντας στη χθεσινή πρώτη χρηματιστηριακή συνεδρίαση του έτους, κατά τη διάρκεια κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην έδρα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον Βοτανικό.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπογράμμισε ότι το 2016 έχουν απομακρυνθεί δύο βασικοί φόβοι από την αγορά, που είναι το «κούρεμα» των καταθέσεων και το Grexit, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά με τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους. Ο κ. Γκότσης προανήγγειλε τη δημιουργία νέων αγορών προϊόντων για το χρηματιστήριο και τόνισε ότι στόχος της Ε.Κ. είναι φέτος να βοηθήσει στην είσοδο νέων εταιρειών στο χρηματιστήριο, αλλά κυρίως να δημιουργήσει ένα περιβάλλον θετικό, έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Θεόδωρος Φέσσας είπε ότι το 2015 ήταν μία κακή χρονιά, αφού εκτός από τις ζημίες που εμφάνισαν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις λόγω των capital controls, κυριάρχησε η δυσπιστία μεταξύ των ξένων συνεργατών των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε ότι το 2016 η χώρα θα μπορέσει να βρει μία σταθερή πορεία και στόχος του ΣΕΒ είναι να προσκαλέσει και να προτρέψει ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να βρει δουλειά ο περισσότερος κόσμος και ειδικά το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων.

Ο πρόεδρος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, Ιάκωβος Γεωργάνας, αναμένει για το 2016 σημαντική βελτίωση της αγοράς μετοχών και ομολόγων και σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ότι: «η σημαντική βελτίωση στην αγορά στηρίζεται σε δύο προϋποθέσεις, στη διατήρηση μιας σχετικής πολιτικής σταθερότητας αλλά και του ελέγχου του δημοσιονομικού. Μόνο τότε, όπως πρόσθεσε, αναμένονται επάνοδος στις αγορές το β΄ εξάμηνο και θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης».

Επιπλέον, όπως επισήμανε, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα θετική αφού η βελτίωση των μετοχών και των ομολόγων θα συμπέσει φέτος με τη συμπλήρωση 140 χρόνων λειτουργίας για το χρηματιστήριο.

Τέλος, ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ τόνισε τα εξής: «Το 2015 ήταν μια χρονιά που η αγορά επέδειξε τις ισχυρές της άμυνες σε σχέση με τον αποτελεσματικό χειρισμό νέων προκλήσεων όπως τα capital controls, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι αυτές οι επιτυχίες είναι αποτέλεσμα της αποδοτικής συνεργασίας όλων των συντελεστών της αγοράς. Επίσης, η αγορά εφάρμοσε επιτυχώς νέες κανονιστικές ρυθμίσεις όπως η EMIR και ανέδειξε εταιρείες που με δεδομένη την καλή τους οικονομική πορεία είχαν και αντίστοιχη χρηματιστηριακή όπως οι εταιρείες των δεικτών των Θεμελιωδών Μεγεθών και του Mid Cap. Για το 2016, ο στόχος μας είναι να συμβάλουμε στο μεγάλο ζητούμενο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μαζί με όλους τους συμμετέχοντες, διαμορφώνοντας ένα ισορροπημένο μοντέλο κατανομής των πόρων αλλά και προσέλκυσης φρέσκων κεφαλαίων από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Η δε διατήρηση του ανταγωνιστικού και ασφαλούς περιβάλλοντος διεκπεραίωσης των συναλλαγών που είναι συμβατό με τις διεθνείς πρακτικές και ευθυγραμμισμένο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο παραμένει διαρκές μέλημά μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή