Ασκηση ανακοπών από ασφαλισμένους της «Ασπίς» ώς τις 18 Ιανουαρίου

Ασκηση ανακοπών από ασφαλισμένους της «Ασπίς» ώς τις 18 Ιανουαρίου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μέθοδο των ομαδικών ανακοπών προσανατολίζονται εκατοντάδες ασφαλισμένοι της «Ασπίς Πρόνοια», προκειμένου να επιτύχουν την αναγνώριση της απαίτησής τους για αποζημίωση από το προϊόν της εκκαθάρισης. Η προθεσμία που έχει οριστεί για την άσκηση των ανακοπών λήγει στις 18 Ιανουαρίου και από τις δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν, θα κριθεί οριστικά ο αριθμός των ασφαλισμένων που δικαιούνται αποζημίωση.

Η διαδικασία της άσκησης ομαδικών ανακοπών εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσει το κόστος για τους ασφαλισμένους, ενώ θα αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία για την αναγνώριση αποζημιώσεων. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ασφαλιστηρίων που έχουν αναγνωριστεί από τον εκκαθαριστή κ. Γιώργο Ραουνά, ως συμβόλαια που δίνουν το δικαίωμα για αποζημίωση, περιορίζεται στις 45.435 και η συνολική τους απαίτηση ανέρχεται σε 262,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 22.230 συμβόλαια έχουν αντίστοιχα πιστοποιηθεί για ασφαλισμένους της Commercial Value, η απαίτηση των οποίων ανέρχεται σε 107,4 εκατ. ευρώ.

Εκτός έχουν μείνει 152.000 συμβόλαια, κάτοχοι των οποίων ήταν ασφαλισμένοι της «Ασπίς Πρόνοια» και άλλα 44.000 συμβόλαια, κάτοχοι των οποίων ήταν ασφαλισμένοι της Commercial Value, οι οποίοι δεν έχουν αναγγείλει την απαίτησή τους για αποζημίωση. Εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών δεν θα αξιοποιήσει τελικώς το δικαίωμα της ανακοπής και έτσι θα χάσει το δικαίωμα για αποζημίωση. Πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους η απαίτηση των οποίων είναι της τάξης των 1.000 έως και 5.000 ευρώ, το ενδιαφέρον των οποίων όμως έχει ατονήσει έπειτα από έξι χρόνια που έχουν περάσει από το κλείσιμο των δύο εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 145.000 ασφαλιστήρια της «Ασπίς Πρόνοια» και άλλα 40.400 συμβόλαια της Commercial Value ενσωματώνουν απαιτήσεις έως 5.000 ευρώ και μεγάλη μερίδα από αυτούς τους ασφαλισμένους δεν θα καταφύγει σε ανακοπή για να διεκδικήσει αποζημίωση. Αντίθετα απαίτηση άνω των 5.000 ευρώ που φθάνει έως και τα 500.000 ευρώ, ενσωματώνουν 6.600 ασφαλιστήρια της «Ασπίς Πρόνοια» και 3.990 ασφαλισμένοι της Commercial Value, η τύχη των οποίων θα κριθεί από το Πρωτοδικείο εάν και εφόσον ασκηθεί για αυτά αίτηση ανακοπής.

Από τη διαδικασία της αναγγελίας για την οριστικοποίηση του πίνακα δικαιούχων αποζημίωσης έχουν εξαιρεθεί συμβόλαια αξίας 120 εκατ. ευρώ, για τα οποία ο εκκαθαριστής έκρινε ότι δεν αποτελούν στην πραγματικότητα ασφαλιστήρια συμβόλαια και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται αποζημίωση. Πρόκειται για συμβόλαια που ανήκουν στην γκρίζα ζώνη των επενδυτικών προϊόντων (Aspis Asset AA1 και AA2) με χαρακτηριστικά τα οποία, σύμφωνα με την εκκαθάριση, δεν ενσωματώνουν κάποιο ασφαλιστικό κίνδυνο.

Από τη διαδικασία της εκκαθάρισης διαπιστώθηκε μάλιστα ότι ορισμένα συμβόλαια αυτής της κατηγορίας δεν πληρώθηκαν με επιταγή στο όνομα της εταιρείας, αλλά στο όνομα του πρώην μετόχου Παύλου Ψωμιάδη, εγείροντας σοβαρές υπόνοιες για τις διαδικασίες προώθησης αυτών των προϊόντων, που πουλήθηκαν μαζικά το 2007 και το 2008. Η απαίτηση αυτών των ασφαλισμένων αναγνωρίζεται στο πλαίσιο και των υπολοίπων πιστωτών, καθώς χάνουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση από το προϊόν της εκκαθάρισης και στη συνέχεια από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, που θα αναλάβει να εξοφλήσει το 70% της υπόλοιπης απαίτησης, όταν οι διαδικασίες τελικά ολοκληρωθούν. Αντίθετα η δικαίωση αυτών των ασφαλισμένων από τα δικαστήρια ενδέχεται να αυξήσει σημαντικά το ποσό που θα κληθεί τελικώς να καταβάλει η εκκαθάριση, περιορίζοντας τον μέσο όρο αποζημίωσης που σήμερα διαμορφώνεται στα περίπου 5.700 ευρώ για τους ασφαλισμένους της «Ασπίς Πρόνοια» και στα περίπου 4.800 ευρώ για τους ασφαλισμένους της Commercial Value.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή