Ξεχωριστές επενδύσεις στην Ινδία από Chipita και Μύλους Λούλη

Ξεχωριστές επενδύσεις στην Ινδία από Chipita και Μύλους Λούλη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωριστούς δρόμους αποφάσισαν να ακολουθήσουν τελικά στην Ινδία η Chipita και οι Μύλοι Λούλη, εγκαταλείποντας –για την ώρα τουλάχιστον– το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ για την από κοινού δημιουργία αλευρόμυλου στην περιοχή του Αχμενταμπάντ. Η μεν Chipita συνεχίζει τον σχεδιασμό της για την κατασκευή εργοστασίου κρουασάν στο Αχμενταμπάντ, οι δε Μύλοι Λούλη σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία μέσω πολύ μικρότερης επένδυσης, ύψους 1 εκατ. ευρώ, πιθανώς στο Μουμπάι. Πάντως, οι δύο μεγάλες ελληνικές εταιρείες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν από κοινού στο μέλλον.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η εταιρεία Μύλοι Λούλη γνωστοποίησε την απόφαση της εταιρείας Grinco Holdings Limited (πρόκειται για την εταιρεία την οποία είχαν συστήσει μαζί με την Chipita) να εισέλθει στην αγορά της Ινδίας με μία μικρότερη επένδυση της τάξης του 1 εκατ. ευρώ αντί του αρχικού πλάνου για επένδυση περίπου 15 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επένδυση δεν θα αφορά τη δημιουργία αλευρόμυλου, όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά την κατασκευή μονάδας έτοιμων μειγμάτων αρτοποιίας, κατά το πρότυπο της εταιρείας Κenfood, την οποία εξαγόρασε το 2015 οι Μύλοι Λούλη και παράγει ήδη πολύ καλά αποτελέσματα. Η νέα μονάδα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί σε μεγάλη πόλη της Ινδίας και όχι στο Αχμενταμπάντ, αφού πλέον δεν θα προορίζεται για να καλύπτει τις ανάγκες σε αλεύρι του εργοστασίου της Chipita, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνει το Μουμπάι. Στο πλαίσιο της αλλαγής των σχεδίων οι Μύλοι Λούλη εξαγόρασαν τη συμμετοχή της Chipita στην εταιρεία Grinco Holdings Ltd, που ανερχόταν σε 40%, έναντι τιμήματος 40.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι Μύλοι Λούλη συμμετείχαν στην Grinco Holdings Ltd μέσω της θυγατρικής Lafco Leader Asian Food Company Ltd, εταιρεία με τη σειρά της της Loulis International Foods Enterprises Bulgaria Ltd, ενώ η Chipita συμμετείχε μέσω της θυγατρικής της Chipita Participations Ltd.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Μύλων Λούλη, η απόφασή τους «είναι απόρροια των αρχικών ερευνών στην αγορά της Ινδίας, οι οποίες έδειξαν ότι η δημιουργία αλευρόμυλου δεν ενδείκνυται στην παρούσα χρονική περίοδο. Δεδομένων των ανωτέρω, κρίθηκε από κοινού ως ενδεδειγμένη λύση όπως κατά την παρούσα χρονική περίοδο προχωρήσει αυτόνομα στη μικρότερη επένδυση, με σκοπό την ενδελεχή έρευνα της τοπικής αγοράς της Ινδίας και την απόφαση στη συνέχεια ως προς τα περαιτέρω βήματα στα οποία εξακολουθεί να περιλαμβάνεται η δυνατότητα μιας από κοινού μεγαλύτερης επένδυσης με τον όμιλο της Chipita». Οπως ανέφεραν στην «Κ» αρμόδια στελέχη, η αρχική επένδυση θα αντιμετώπιζε ανταγωνισμό στην πραγματικότητα από οικοτεχνίες, οι οποίες λειτουργούν με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Την ίδια ώρα, η Chipita παραμένει προσηλωμένη στον αρχικό σχεδιασμό της για την κατασκευή εργοστασίου κρουασάν στην περιοχή του Αχμενταμπάντ, επένδυση προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ. Για την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια, καθώς δεν είναι λίγες οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία στην έκδοση των σχετικών αδειών, λόγω του ιδιόμορφου συστήματος που ισχύει στην Ινδία.

Η «Π.Γ. Νίκας»

Η κατασκευή του εργοστασίου κρουασάν στην Ινδία μπορεί να θέλει αρκετό χρόνο ακόμη, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την πολυαναμενόμενη εξαγορά της «Π.Γ. Νίκας» από ομάδα μετόχων της Chipita με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την επενδυτική εταιρεία Impala Inest. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία με τις τράπεζες έχει οριστικοποιηθεί και στις επόμενες 15 ημέρες αναμένονται οι υπογραφές και να γίνουν οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Η συμφωνία αναμένεται να προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μεταβίβαση των παγίων της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας στις πιστώτριες τράπεζες και πιθανώς «κούρεμα» δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή