10 χρηματιστηριακές πραγματοποίησαν το 79,28% του τζίρου

10 χρηματιστηριακές πραγματοποίησαν το 79,28% του τζίρου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λίγοι και ισχυροί κυριάρχησαν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές το 2015, καθώς οι 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές πραγματοποίησαν το 79,28% των συναλλαγών τη χρονιά που ολοκληρώθηκε. Οι υπόλοιπες 43 εταιρείες μοιράστηκαν το 20,72% των συναλλαγών την παρελθούσα οικονομική χρήση. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου, που φέτος συμπληρώνει 140 χρόνια από την ίδρυσή του (1876), έγιναν συναλλαγές για 11 μήνες, αφού τον περυσινό Ιούλιο ανεστάλησαν οι συναλλαγές λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls). Eπίσης, στην πρώτη δεκάδα των χρηματιστηριακών όπως προκύπτει και από τον σχετικό πίνακα, οι 4 χρηματιστηριακές είναι μέλη εξ αποστάσεως (remote members). Συνολικά, σήμερα στην Αθήνα δραστηριοποιούνται 16 χρηματιστηριακές με έδρα στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συρρικνώνεται διαρκώς ο αριθμός των ελληνικών ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιρειών. Οι ελληνικές χρηματιστηριακές -στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι θυγατρικές τραπεζών- φθάνουν τις 37 με την έλευση του 2016.

Σήμερα υπολογίζεται ότι εργάζονται μόλις 600 άτομα στις χρηματιστηριακές έναντι 5.500 εργαζομένων που είχαν προσληφθεί το 1999 σε σύνολο όμως 90 ΑΧΕΠΕΥ. Το 2012 στο χρηματιστήριο είχαν παρουσία 74 χρηματιστηριακές. Ακόμη και οι συγχωνεύσεις-εξαγορές που επιχειρήθηκαν το 2011 δεν είχαν θετική κατάληξη, αφού όταν ενώνονται ζημιογόνες εταιρείες το αποτέλεσμα παραμένει αρνητικό. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες, είτε διότι οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους. Ο στόχος των ελληνικών χρηματιστηριακών είναι κοινός: να μειωθούν τα κόστη, καθώς οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές κρατούν μόνο τη διαβίβαση εντολών και μεταφέρουν το κοστοβόρο κομμάτι υπηρεσιών, όπως είναι το ταμείο τίτλων και η εκκαθάριση, στις μεγάλες χρηματιστηριακές που είναι θυγατρικές τραπεζών. Την επίσπευση των συμμαχιών προωθούν κυρίως οι μικρές οικογενειακές χρηματιστηριακές που συζητούν με θυγατρικές τραπεζών και προσφέρουν ένα χαρτοφυλάκιο πελατών αξίας από 5 έως 30 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία συνένωση δυνάμεων μεταξύ 2 χρηματιστηριακών εταιρειών έγινε πριν εκπνεύσει το 2015 και αφορούσε την εξαγορά της Merit από τη Μίδας χρηματιστηριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή