Με πτώση 5% θα κλείσουν το 2015 οι ελληνικές εξαγωγές

Με πτώση 5% θα κλείσουν το 2015 οι ελληνικές εξαγωγές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση για δεύτερο συνεχή μήνα εμφάνισε η αξία των εξαγωγών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των εξαγωγέων για τις μεσοπρόθεσμες επιδράσεις των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Η φθίνουσα πορεία που παρατηρήθηκε στις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας και τον Νοέμβριο του 2015 οδηγεί τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) στην εκτίμηση ότι συνολικά το 2015 θα κλείσει με απώλειες της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2014. Υποχώρηση συνέχισαν να καταγράφουν και οι εισαγωγές, κάτι που σχετίζεται επίσης, σε σημαντικό βαθμό, με την ύπαρξη των capital controls, με συνέπεια τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Νοέμβριο του 2015 η συνολική αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 2,18 δισ. ευρώ έναντι 2,35 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014, παρουσιάζοντας μείωση 9,8%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εξαγωγών τον Νοέμβριο του 2015, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2014, καταγράφει επίσης μείωση της τάξης του 3,6%. Ενδεικτικό γεγονός της πορείας των εξαγωγών, κατά τον περασμένο Νοέμβριο, είναι ότι η πλειοψηφία των κύριων κλάδων εξαγωγών εμφανίζει αρνητικό πρόσημο. Η μεγαλύτερη μείωση (21,5%) καταγράφεται στις εξαγωγές πετρελαιοειδών, κάτι που σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τη μείωση των διεθνών τιμών. Ωστόσο, σημαντική υποχώρηση παρατηρείται σε ετήσια βάση και σε άλλους κλάδους, όπως οι πρώτες ύλες (13,4%), τα ποτά και ο καπνός (10,2%) τα χημικά (4,2%), τα βιομηχανικά προϊόντα (3,8%), αλλά ακόμη και τα τρόφιμα-ζώντα ζώα (2,5%).

Σε επίπεδο ενδεκαμήνου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015, η αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ανήλθε σε 23,65 δισ. ευρώ έναντι 25 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014, παρουσιάζοντας μείωση 5,5%. Το θετικό στοιχείο, πάντως, είναι ότι, αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 8,4%, εξέλιξη που αποδίδεται στις καλές επιδόσεις των εξαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι εισαγωγές τον Νοέμβριο του 2015 υποχώρησαν κατά 6,6%, ενώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση ήταν 1,8%. Οπως επισημαίνει ο ΠΣΕ, η απεμπλοκή των συναλλαγών του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου προκάλεσε αύξηση των εισαγωγών τον Οκτώβριο, η οποία όμως δεν είχε συνέχεια και τον Νοέμβριο. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 9,4%, ενώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 1,1%.

Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν ως συνέπεια τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στα 16,21 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο του 2015 από 18,97 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014, δηλαδή μείωση κατά 14,6%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση ήταν 6,9%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές, η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε: «Η δυναμική των ελληνικών εξαγωγών θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και να αποτελέσει τη βάση για την ανάκαμψη της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κλάδοι των εξαγωγών (πλην των καυσίμων) συνεισέφεραν πέρυσι σχεδόν μία μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας παραπάνω σε σχέση με το 2014, περιορίζοντας σημαντικά την έκταση της νέας ύφεσης. Οι Ελληνες εξαγωγείς προσδοκούν τη σταθεροποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή