ΔΕΗ καλεί Εdison στη μονάδα Μελίτη 2

ΔΕΗ καλεί Εdison στη μονάδα Μελίτη 2

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμετοχή της ιταλικής Edison στην κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας της Φλώρινας (Μελίτη 2) επιδιώκει η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει τον σχεδιασμό των δημοπρασιών (ΝOME) που έχει επιλεγεί από τους πιστωτές ως το κατ’ αρχήν εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο τις επαφές με την ιταλική εταιρεία, αρχικά για να βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και τα περιθώρια της μεταξύ τους συνεργασίας. Η ιταλική εταιρεία, η οποία ελέγχεται από τον γαλλικό κολοσσό ΕdF, δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού από κοινού με τα ΕΛΠΕ μέσω δύο μονάδων φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 800 MW, στην αγορά φυσικού αερίου από κοινού με τη ΔΕΠΑ στα project των αγωγών IGB (ελληνοβουλγαρική διασύνδεση) και IGI (ελληνοϊταλική), καθώς και στις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο από κοινού με τα ΕΛΠΕ, ενώ ασκεί ανεξάρτητα και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Εχει δηλαδή ένα γενικότερο στρατηγικό ενδιαφέρον στην εγχώρια ενεργειακή αγορά και φέρεται να έχει μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση την πρόθεσή της για διεύρυνση της παρουσίας της στην Ελλάδα. Από την άλλη, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να μειώσει τα μερίδιά της στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού κατά 25% έως το 2018 και κατά 50% έως το 2020.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την εφαρμογή των δημοπρασιών ισχύος, μηχανισμού που θα οδηγήσει στον στόχο για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ. Ο μεγάλος κίνδυνος για τη ΔΕΗ, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, είναι να χάσει τους καλούς πελάτες της και να παραμείνει με τους κακοπληρωτές, γι’ αυτό και βρίσκεται στην αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πολιτική των συνεργασιών με τρίτους που έχει ανακοινώσει ο επικεφαλής της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης. Η συνεργασία με την Εdison φαίνεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και αφορά τη συμμετοχή της ιταλικής εταιρείας στη Μελίτη 2 έναντι συμμετοχής της ΔΕΗ σε έργα ηλεκτροπαραγωγής της Εdison στην Ιταλία ή στην αγορά των Βαλκανίων όπου δραστηριοποιείται. Κύκλοι της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν στην «Κ» τις συζητήσεις σε αυτή την κατεύθυνση, μεταφέροντας ωστόσο τις επιφυλάξεις και τον προβληματισμό των Ιταλών λόγω της επιβάρυνσης των λιγνιτικών μονάδων από τo κόστος των ρύπων (CO2).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή