Μικρό καλάθι κρατούν οι έμποροι για τον τζίρο στις χειμερινές εκπτώσεις

Μικρό καλάθι κρατούν οι έμποροι για τον τζίρο στις χειμερινές εκπτώσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλές είναι οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για τον τζίρο που θα καταφέρει να πραγματοποιήσει στη διάρκεια των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016. Οι οιωνοί κατά την εορταστική περίοδο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα καλοί, καθώς λίγοι πλέον εργαζόμενοι λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, και αυτό συχνά χρησιμοποιείται για την πληρωμή φόρων όπως τα τέλη κυκλοφορίας και ο ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2015 πρέπει να πληρωθούν εντός του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το διάστημα δηλαδή που οι χειμερινές εκπτώσεις θα είναι σε εξέλιξη.

Στη διάρκεια, άλλωστε, των τελευταίων ετών, επιβεβαιώνεται η ρήση «κάθε πέρυσι και καλύτερα», καθώς κάθε χρόνο που περνά ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων ολοένα και συρρικνώνεται. Σε σχέση δε με το 2010, όταν ακόμη η χώρα δεν είχε εισέλθει σε καθεστώς μνημονίου, ο τζίρος έχει υποχωρήσει πλέον του 50%, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το 2015 διαμορφώθηκε σε 4,44 δισ. ευρώ από 9,24 δισ. ευρώ στις χειμερινές εκπτώσεις του 2010.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατά τις χειμερινές εκπτώσεις του 2014 είχε διαμορφωθεί σε 5,37 δισ. ευρώ, το 2013 σε 5,5 δισ. ευρώ, το 2012 σε 6,47 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 σε 7,61 δισ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση του κύκλου εργασιών ολοένα και περισσότερο διαδραματίζει όχι μόνον η μείωση του όγκου πωλήσεων, αλλά και η μείωση των τιμών στη διάρκεια των τελευταίων ετών, κυρίως στους κλάδους ένδυσης-υπόδησης, επίπλων και γενικότερα οικιακού εξοπλισμού. Η κάμψη, βεβαίως, των τιμών είναι επίσης απόρροια της οικονομικής κρίσης, καθώς επήλθε λόγω της διαρκούς συρρίκνωσης της κατανάλωσης.

Μετά την απελευθέρωση του καθεστώτος των εκπτώσεων, η οποία θεσπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, αρκετά καταστήματα έχουν ήδη ξεκινήσει εκπτώσεις και προσφορές σε αρκετά είδη. Την επόμενη Κυριακή, εξάλλου, στις 17 Ιανουαρίου 2016, τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, τα ποσοστά των εκπτώσεων αναμένεται να ξεκινούν από 20% και να φτάσουν ακόμη και το 70%, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες της εκπτωτικής περιόδου. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, πάντως, προβαίνει σε βασικές συμβουλές, έτσι ώστε οι εκπτώσεις να μην αποβούν σε βάρος των καταναλωτών. Καταρχάς, οι καταναλωτές καλό είναι να ψωνίζουν με βάση τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, όχι υπό πίεση, και έχοντας κάνει πρώτα μια έρευνα τιμών και ποιότητας. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχουν εάν στα πωλούμενα είδη αναγράφεται η τιμή πριν και μετά την έκπτωση ή και το ποσοστό της έκπτωσης. Δεν αρκεί η αναγραφή ενός γενικού ποσοστού έκπτωσης στη βιτρίνα του καταστήματος. Τέλος, σε περίπτωση αγοράς με πιστωτική κάρτα, οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά τους επιμέρους όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή