To ΣτΕ θα αποφανθεί τελικώς για τα περιφερειακά αεροδρόμια

To ΣτΕ θα αποφανθεί τελικώς για τα περιφερειακά αεροδρόμια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ολομέλεια του ΣτΕ αναμένεται να αποφανθεί για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας. Οι προσφυγές κατά της ιδιωτικοποίησης, που έχουν κατατεθεί από την ΟΣΥΠΑ, τους Δήμους στους οποίους υπάγονται τα αεροδρόμια, τους δικηγορικούς συλλόγους αλλά και τα εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, συζητήθηκαν χθες. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα των αεροδρομίων, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομες και αντισυνταγματικές, καθώς εκχωρούνται κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ενώ παράλληλα δημιουργείται μονοπωλιακό καθεστώς.

Στην κάλυψη εκ νέου των μετοχών των εγχώριων τραπεζών προχώρησε ο οίκος KBW, μετά την ολοκλήρωση και της νέας, της τρίτης τα τελευταία χρόνια, ανακεφαλαιοποίησης. Ο οίκος ξεχωρίζει την Alpha Bank, που πια δεν βαρύνεται με κρατική βοήθεια, ενώ θέτει τιμές-στόχους σημαντικά υψηλότερους από την τρέχουσα χρηματιστηριακή: 3,3 ευρώ για την Alpha Bank, 1,4 ευρώ για την Eurobank, 0,55 ευρώ για την Εθνική και 0,45 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Τους ένωσε η προοπτική αύξησης των εισφορών

Οι σχέσεις τους το 2014 κάθε άλλο παρά ιδανικές ήταν. Η διαφωνία τους για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα επιμελητήρια είχε λάβει έντονες διαστάσεις. Αυτή φαίνεται ότι τώρα ξεπεράστηκε μπροστά στον «κοινό εχθρό»: τους κοινωνικούς εταίρους που συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό και φαίνεται να συμφωνούν με μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και κυρίως τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδη. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλο και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, οι οποίοι χθες εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Η κόντρα, πάντως, του κ. Μίχαλου με τον κ. Κορκίδη υπάρχει από παλιά, όταν, σύμφωνα με τις φήμες, διαγκωνίζονταν για να καταλάβουν μία θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Το 2016, η πρώτη χρεοκοπία εισηγμένης αφορά την Κούμπας Συμμετοχών. Η εκκαθάριση της εταιρείας θα αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση στις 26 Ιανουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε τις συμβάσεις δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ανεξόφλητου ύψους 114,1 εκατ. ευρώ (ένα 85,3 εκατ. ευρώ και ένα 28,8 εκατ. ευρώ).

Εχει λαμβάνειν από Δήμο Παλλήνης

Σε απότομη μείωση της τάξεως των 4,6 εκατ. ευρώ αναμένεται να οδηγηθούν τα αποθεματικά του Δήμου Παλλήνης, καθώς η εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων REDS αναμένεται να εισπράξει το σχετικό ποσό που της έχει επιδικαστεί ως αποζημίωση για απαλλοτρίωση έκτασής της. Αυτό προκύπτει από σχετική τελεσίδικη απόφαση, που κοινοποιήθηκε εντός της εβδομάδας στον Δήμο και στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία τηρείται το σχετικό ποσό. Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του Δήμου, που δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε κάποια συμβιβαστική λύση με την εταιρεία τούς προηγούμενους μήνες.

Νόμιμη κρίθηκε η εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους εφοπλιστές

Νόμιμη και συνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ η έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε το 2010, με το πρώτο μνημόνιο, στους εφοπλιστές που έχουν πλοία υπό ελληνική σημαία, εγγεγραμμένα σε ελληνικό νηολόγιο. Η Ολομέλεια εξέδωσε τρεις αποφάσεις, με τις οποίες απέρριψε προσφυγές της λιβεριανών συμφερόντων εταιρείας Super Fast που εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία με ελληνική σημαία. Στην εταιρεία είχε επιβληθεί το 2010 έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης, συνολικού ύψους 679.293 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή