Προϋπόθεση ανάκαμψης για οικονομία και τράπεζες η επιτυχής αξιολόγηση

Προϋπόθεση ανάκαμψης για οικονομία και τράπεζες η επιτυχής αξιολόγηση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ντόμινο θετικών εξελίξεων για τις τράπεζες, και ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία, θα προκαλέσει η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, όσο ταχύτερα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο πιο γρήγορα η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά.

Αναλυτικότερα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη χαλάρωση, σε πρώτο χρόνο, και εν συνεχεία την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να βελτιώσει τους όρους παροχής ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες και να εντάξει τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Ολα αυτά θα προκαλέσουν ένα μεγάλο θετικό σοκ και θα σηματοδοτήσουν την έξοδο της χώρας από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, αστάθειας και δυσπιστίας.

Στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι η θετική αξιολόγηση θα συμβάλει αποφασιστικά στην παγίωση του θετικού κλίματος για την Ελλάδα και την απομάκρυνση της ανησυχίας και της αβεβαιότητας, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητα για τη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας. Τονίζουν ότι η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και η επιβεβαίωση της θετικής πορείας της χώρας μέσω της αξιολόγησης είναι απολύτως απαραίτητες για τη χαλάρωση και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Οπως σημειώνουν, η απόσυρση των capital controls πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς μόνο έτσι θα αποκατασταθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και θα βελτιωθεί η κατάσταση ρευστότητας. Τονίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν κεφάλαια στις τράπεζες όσο θα ισχύει το καθεστώς των περιορισμών και σημειώνουν ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί για το «νέο χρήμα», δηλαδή χρήματα που θα επιστρέψουν στις τράπεζες ως καταθέσεις να μπορούν να κινούνται «ελεύθερα» χωρίς κανέναν περιορισμό. Οι τράπεζες προειδοποιούν ότι η διατήρηση των περιορισμών, όσο περνάει ο καιρός, έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ υπογραμμίζουν ότι δίχως θετική αξιολόγηση δεν υπάρχει καμία πιθανότητα όχι για άρση αλλά ούτε για χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, oι καταθέσεις στο τέλος Νοεμβρίου συρρικνώθηκαν στα 120,9 δισ. ευρώ, έναντι 121,08 στο τέλος Οκτωβρίου και 121,67 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, κεφάλαια ύψους 20 – 25 δισ. ευρώ βρίσκονται σε θυρίδες, στρώματα και συρτάρια λόγω της αβεβαιότητας και της ανησυχίας η χώρα να διολισθήσει σε νέες περιπέτειες. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την άρση των περιορισμών εκτιμάται ότι ένα σημαντικό κομμάτι από το παραπάνω ποσό θα επανέλθει στις τράπεζες, ενισχύοντας αποφασιστικά τη ρευστότητα και επιτρέποντας στις τράπεζες να κινηθούν πιο δυναμικά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η αξιολόγηση δεν προχωρήσει και υπάρξουν νέες περιπλοκές, τότε είναι μεγάλος ο κίνδυνος η οικονομία να εισέλθει σε νέο κύκλο αποσταθεροποίησης, που θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή