Στον… πάγο η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων και για το νέο έτος

Στον… πάγο η αγορά των επαγγελματικών ακινήτων και για το νέο έτος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βαρομετρικό χαμηλό» αναμένεται να επικρατήσει στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων της χώρας κατά τη διάρκεια του 2016. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από σχετική έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank, που καταγράφει τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό το αντίστοιχο ενός «μετεωρολογικού χάρτη». Μάλιστα, ενδεικτικό των δυσμενών συνθηκών που θα επικρατήσουν και φέτος στην εγχώρια αγορά ακινήτων είναι ότι η Knight Frank προβλέπει «βροχές» και για τις τρεις επιμέρους κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή για τα κτίρια γραφείων, τα εμπορικά ακίνητα (εμπορικά κέντρα/καταστήματα) και για τις αποθήκες/logistics.

Ασφαλώς, η διαπίστωση αυτή δεν είναι κάτι νέο, καθώς ανάλογες εκτιμήσεις έχουν διατυπώσει και οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου. Σε πρόσφατη ανάλυσή του, ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως πρόεδρος του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής) και νυν επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Solutions, ανέφερε ότι οι προοπτικές του κλάδου θα παραμείνουν αρνητικές και φέτος. Ειδικότερα, στην αγορά γραφείων παραμένει ως κυρίαρχη τάση η πρόθεση των περισσότερων επιχειρήσεων να κινηθούν προς οικονομικότερους χώρους μικρότερης επιφάνειας. Εναλλακτικά, ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων που καταβάλλουν στα υφιστάμενα γραφεία τους.

Αντίστοιχα, στην αγορά των εμπορικών καταστημάτων, η τάση είναι ανάλογη, με εξαίρεση των καταστημάτων που βρίσκονται σε μεγάλα εμπορικά κέντρα που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, όσα καταστήματα διαθέτουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, σε αντίθεση με τα καταστήματα που πωλούν ακριβά είδη ή όσα βρίσκονται σε δευτερεύοντες οδικούς άξονες, όπου καταγράφεται αύξηση των κενών καταστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επαναδιαπραγμάτευση ενοικίου ζητούν ακόμα και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, που μάλιστα δεν διστάζουν και να αποχωρήσουν από το ακίνητο που μισθώνουν, αν δεν εξασφαλίσουν την επιδιωκόμενη έκπτωση. Σε ό,τι αφορά την αγορά των logistics, προβλέπονται ανακατατάξεις και διαμόρφωση νέων ισορροπιών, καθώς όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του λιανικού εμπορίου διεξάγεται πλέον μέσω του Διαδικτύου, με αποτέλεσμα να ευνοούνται τα συγκεκριμένα ακίνητα αποθηκών, που επιλέγονται για να στεγάσουν τα πωλούμενα είδη των ηλεκτρονικών καταστημάτων. Σε διεθνές επίπεδο, η Knight Frank επισημαίνει ότι η αύξηση των τιμών πώλησης επαγγελματικών ακινήτων στις ώριμες αγορές της Ευρώπης και κυρίως σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φραγκφούρτη, θα δυσχεράνει τις αγοραπωλησίες κατά το τρέχον έτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 20% στις παραπάνω πόλεις. Συνολικά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι συναλλαγές επαγγελματικών ακινήτων διαμορφώθηκαν σε 235 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας το ιστορικά υψηλό επίπεδο των 260 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή