ΣΕΒ: Με προσλήψεις στο Δημόσιο δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία

ΣΕΒ: Με προσλήψεις στο Δημόσιο δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ανεργία μειώνεται με επενδύσεις. Οχι με προσλήψεις στο Δημόσιο!». Με τον εύστοχο αυτό τίτλο στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, ο ΣΕΒ εξαπολύει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την πολιτική ενίσχυσης του δημοσίου τομέα όσο και για τη στάση της απέναντι στις επενδύσεις. Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, παρεμβαίνοντας με μέτρα περικοπής συντάξεων και παροχών ύψους 1,8 δισ. και αύξηση του φορολογικού βάρους ύψους 3 δισ. ευρώ, που θα βαρύνουν κυρίως τους συνεπείς φορολογούμενους (ιδιώτες και επιχειρήσεις), παρατηρείται μια αύξηση δαπανών για αμοιβές στο Δημόσιο σημειώνει ο ΣΕΒ. Επισημαίνει δε ότι αυτή η αντιστροφή της τάσης νοικοκυρέματος των τελευταίων χρόνων στις δημόσιες δαπάνες, υπονομεύει τις θυσίες που υπέστησαν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, όταν 1 στους 4 πολίτες είναι ακόμη άνεργος και οι προοπτικές εξόδου από την ύφεση παραμένουν αβέβαιες. Οι αναλυτές του ΣΕΒ επικεντρώνουν την κριτική τους και στο θέμα των επενδύσεων με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Μεταλλεία Χαλκιδικής και στην COSCO.

Δεν είναι, επίσης, αποδεκτό στη σημερινή συγκυρία, σημειώνουν χαρακτηριστικά, κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις να οδηγούν σε αναστολή επιχειρηματικών επενδύσεων (Ελληνικός Χρυσός), σε αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων (ΟΠΑΠ) και σε καθυστερήσεις στην ανάληψη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών (COSCO, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικό, υδατοδρόμια, κ.ά.). Σημειώνει, επίσης, ότι δεν τιμά τη χώρα, ελληνικές επιχειρήσεις να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος λειτουργίας στο εξωτερικό, μόνο και μόνο για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία, τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και την καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ. Χωρίς ενεργή πολιτική επενδύσεων, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει δουλειές στους νέους και στους ανέργους, επισημαίνοντας ότι η ανεργία δεν καταπολεμάται με τη δημιουργία εικονικής απασχόλησης, ούτε το Δημόσιο μπορεί να υποκαταστήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ως εργοδότης παραγωγικών κι αποδοτικών θέσεων εργασίας. Απλώς -σημειώνει- στερεί πόρους, μέσω της φορολογίας, από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να προσλάβουν κόσμο και να πληρώσουν σωστές και δίκαιες αμοιβές.

Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, ο ΣΕΒ, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το μέγεθος της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα όχι μόνο μένει στο απυρόβλητο αλλά έχουν πάρει την ανιούσα οι προσλήψεις στην κεντρική κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που επιχειρείται η αποκατάσταση της υγείας του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω περικοπών στις συντάξεις και στις παροχές του ασφαλιστικού συστήματος. Παρατηρεί επίσης και μια αύξηση του κονδυλίου των αμοιβών προσωπικού στον κρατικό προϋπολογισμό τους τελευταίους μήνες που είναι ανησυχητική. Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι προβλέπεται αύξηση της ετήσιας δαπάνης για αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2016-2018, ύψους 107 εκατ. ευρώ που από το 2018 ανέρχεται, λόγω ωριμάνσεων, σε 143 εκατ. ευρώ και συνολικά λόγω προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης και της αύξησης των επιδομάτων θέσεων ευθύνης σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή