Εκκρεμούν οι διοικητικές αλλαγές στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς

Εκκρεμούν οι διοικητικές αλλαγές στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς. Αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου κ. Ανθιμου Θωμόπουλου είναι θέμα ημερών, χθες το ΤΧΣ διέψευσε ότι ζητήθηκε από τον κ. Θωμόπουλο να παραιτηθεί. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωση: «Διευκρινίζεται επίσης ότι στο πλαίσιο των διατάξεων του καταστατικού νόμου του Ταμείου και σύμφωνα με το Μνημόνιο, το ΤΧΣ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί, με την υποστήριξη διεθνούς συμβούλου αναγνωρισμένης εμπειρίας, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2016». Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών του ΤΧΣ με τον κ. Θωμόπουλο και του ζητήθηκε ατύπως να διευκολύνει, με την παραίτησή του, τις διοικητικές αλλαγές στον όμιλο. Οι αλλαγές στην Πειραιώς απασχόλησαν και το χθεσινό Eurogroup, καθώς ορισμένοι υπουργοί ζήτησαν να ενημερωθούν για τυχόν κυβερνητικές παρεμβάσεις, αποτυπώνοντας το έντονο κλίμα δυσπιστίας που εξακολουθεί να κυριαρχεί για τη χώρα. Μάλιστα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη διοίκηση των τραπεζών.

Παρέμβαση υπέρ του νυν διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς έκανε ο Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg. Πάντως, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι οι διοικητικές αλλαγές στην Πειραιώς είναι δεδομένες.

Πέραν των αλλαγών στην Πειραιώς είναι πολύ πιθανό να δούμε σημαντικές διοικητικές αλλαγές και στις υπόλοιπες τράπεζες. Τις επόμενες ημέρες το ΤΧΣ θα ανακοινώσει τον διεθνή εξειδικευμένο σύμβουλο που θα αναλάβει την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων όλων των τραπεζών, από μηδενική βάση, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Η διαδικασία αξιολόγησης των Δ.Σ. των τραπεζών, λόγω των εξαιρετικά αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις όλων των τραπεζών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι πρόεδροι σε όλες τις επιτροπές των Δ.Σ. των τραπεζών να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 15 ετών, σε ξένες τράπεζες που τουλάχιστον τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα και δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια!

Αναλυτικότερα για να διατελέσει κάποιος μέλος Δ.Σ. τράπεζας θα πρέπει:

• Να διαθέτει τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, 3 χρόνια ως μέλος Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

• Να μην ασκεί, ούτε να του έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια πριν από τον διορισμό του, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του Κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος

• Το Δ.Σ. περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή