Διαφωνία ξένων μετόχων της ΕΥΔΑΠ με τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της Αττικής

Διαφωνία ξένων μετόχων της ΕΥΔΑΠ με τη συμμετοχή στην ΑΜΚ της Αττικής

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιρρήσεις για τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank εκφράζουν τα funds Paulson και Polygon, που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ θα τεθεί προς επικύρωση σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Η Paulson, που κατέχει περίπου το 10% της ΕΥΔΑΠ εκφράζει σε επιστολή της προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την έκπληξή της για την απόφαση επένδυσης 20 εκατ. ευρώ στην Attica Bank. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί η ΕΥΔΑΠ θα επένδυε σε μια τράπεζα. Επενδύσαμε στην ΕΥΔΑΠ επειδή είναι μια εξαίρετη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης – ένας τομέας άσχετος με τον τραπεζικό» αναφέρει η επιστολή, που στάλθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου. «Η επένδυση στον τραπεζικό τομέα ενέχει ρίσκα με τα οποία το διοικητικό συμβούλιο και η ηγεσία της εταιρείας δεν είναι εξοικειωμένα. Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε σε αυτή την απόφαση είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο εφαρμόζει μια κυβερνητική πολιτική (…). Εκτιμούμε ότι η κίνηση αυτή στέλνει το μήνυμα ότι μειοψηφούντες επενδυτές σε δημόσιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν υψηλό ρίσκο και ότι η επένδυσή τους ενδέχεται να απολέσει σημαντική αξία, ως αποτέλεσμα πολιτικά καθοδηγούμενων κινήσεων». Η Paulson προτείνει η ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε μια σημαντική επιστροφή κεφαλαίου προς τους επενδυτές και κατόπιν το Δημόσιο να επενδύσει χρησιμοποιώντας μόνο το δικό του κομμάτι.

Σε πολύ υψηλότερους τόνους ήταν η επιστολή της Polygon (η οποία ωστόσο κατέχει ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό μετοχών). Η Polygon θεωρεί ότι τέτοιου είδους επενδύσεις δεν προβλέπονται από τον ιδρυτικό νόμο και το καταστατικό της ΕΥΔΑΠ. Και καταλήγει προειδοποιώντας ότι, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, οι μέτοχοι μιας εταιρείας φέρουν ευθύνη αν με απόφασή τους την ζημιώσουν.

Η «Κ» απευθύνθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Γιάννη Μπενίση. «Η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank προφανώς και δεν αντίκειται στη νομοθεσία ή στο καταστατικό της εταιρείας. Εχουμε ζητήσει σχετική γνωμάτευση από δύο σοβαρές εταιρείες του χώρου. Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η Attica Bank είναι πλήρως βιώσιμη, επομένως η επένδυση δεν ενέχει ρίσκο. Εξάλλου, η ΕΥΔΑΠ έχει 270 εκατ. ευρώ αποθεματικό “στο συρτάρι” και μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» αναφέρει. «Πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στρατηγικά σε μια τράπεζα η οποία στηρίζεται από όλο τον παραγωγικό κόσμο της χώρας επειδή θεωρούμε ότι είναι καλή επένδυση, όχι επειδή δεχθήκαμε εντολή από την κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή