Παραιτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς ο Ανθιμος Θωμόπουλος

Παραιτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς ο Ανθιμος Θωμόπουλος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Παρασκευής ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Ανθιμος Θωμόπουλος. Προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, με τον κ. Θωμόπουλο αρχικά να αποκρούει σχετικές συστάσεις. Το θέμα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα όπου στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνάντηση με τον κ. Θωμόπουλο του ζήτησαν, άτυπα, να παραιτηθεί για να διευκολύνει την αλλαγή διοικητικού σχήματος. Ο κ. Θωμόπουλος ζήτησε να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες θεσμικά διαδικασίες. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αφορμή για την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου ήταν η δυσκολία στην ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Το βιβλίο προσφορών για την αύξηση της τράπεζας άνοιξε πρώτο και έκλεισε τελευταίο, αφού είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία τις αυξήσεις όλες οι άλλες συστημικές τράπεζες.

Η παρέμβαση του ΤΧΣ προκάλεσε αντιδράσεις και αιτιάσεις για πολιτικές παρεμβάσεις υποχρεώνοντας τη διοίκηση του ταμείου να διαψεύσει ότι ζητήθηκε από τον κ. Θωμόπουλο να παραιτηθεί. Τα δημοσιεύματα περί κυβερνητικής παρέμβασης έφτασαν μέχρι και στο Eurogroup που συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη. Εκεί ορισμένοι υπουργοί ζήτησαν να ενημερωθούν για την υπόθεση και τυχόν κυβερνητικές παρεμβάσεις, αποτυπώνοντας το έντονο κλίμα δυσπιστίας που εξακολουθεί να κυριαρχεί για τη χώρα. Παρέμβαση υπέρ του νυν διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς έκανε ο Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον χωρίς όμως να κατορθώσει να αλλάξει την τροπή της υπόθεσης. Οπως έγραψε η «Κ», πέραν της Πειραιώς, αλλαγές πιθανότατα θα έχουμε και στις άλλες τράπεζες. Τις επόμενες ημέρες το ΤΧΣ θα ανακοινώσει τον διεθνή εξειδικευμένο σύμβουλο που θα αναλάβει την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων όλων των τραπεζών.

Τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει κατ’ ελάχιστον:

–  Να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, 3 χρόνια ως μέλος Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

–  Να μην ασκούν, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

–  Το Δ.Σ. περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή