«Εισαγόμενες» –και όχι μόνον– πιέσεις στο Χρηματιστήριο

«Εισαγόμενες» –και όχι μόνον– πιέσεις στο Χρηματιστήριο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το 60,3% του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να ελέγχεται από ξένα χαρτοφυλάκια, ήταν δεδομένο ότι η Αθήνα δεν θα μπορούσε να αποφύγει τις εισαγόμενες αναταράξεις. Οταν η Wall Street έχει το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της λόγω πτώσης του πετρελαίου και των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Τουρκία και Ινδονησία, και καταγράφεται ένα γενικό ξεπούλημα (sell-off) σε όλες τις μεγάλες αγορές, η ελληνική αγορά ακολουθεί αυτή την πτώση και μάλιστα με ισχυρές απώλειες. Ετσι, τη δεύτερη εβδομάδα του 2016 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα χαμηλά έτους που είναι επίπεδα του 2012, χάνοντας περισσότερα από 4,2 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Παρά το γεγονός ότι η πτώση στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας είχαν επίκεντρο τις εμποροβιομηχανικές μετοχές, την Παρασκευή στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Μέχρι και 40 λεπτά πριν από τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 1,88% στις 563,77 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών όμως να κινείται σε μέτρια επίπεδα και να μην ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Το Χρηματιστήριο στις 9 πρώτες συνεδριάσεις του 2016 καταγράφει ήδη 8 πτωτικές συνεδριάσεις.

Το ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν πτωτικό, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,73% στις 581,68 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να κινείται σε χαμηλά επίπεδα αφού ανήλθε στα 48,756 εκατ. ευρώ. Πιέσεις είχαν ασκηθεί στη μετοχή της Coca-Cola HBC που υπέστη απώλειες -3,07% και διολίσθησε στα 18,30 ευρώ, ενώ με αρνητικό πρόσημο (-0,74%) είχε κλείσει και η μετοχή του ΟΠΑΠ στα επίπεδα του 6,75 ευρώ. Την περασμένη Τρίτη κατεγράφη η πρώτη ανοδική συνεδρίαση του 2016 με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 2,16% και να διαμορφώνεται στις 594,26 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε ελαφρά 72,82 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη η χρηματιστηριακή αγορά επέστρεψε σε πτωτική τροχιά, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές της Motor Oil (-5,41%) και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (-5,09%), ενώ ακολούθησαν οι τίτλοι του ΟΤΕ (-4,11%) των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (-2,77%) και της Folli Follie Group που υποχώρησε 1,41% και διαμορφώθηκε στα 14 ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου σημείωσε πτώση 0,83% και διολίσθησε στις 589,35 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 83,896 εκατ. ευρώ.

Tην Πέμπτη ενισχύθηκαν οι ρευστοποιήσεις λόγω των διεθνών αναταράξεων αλλά και της οριστικής παραμονής του ΔΝΤ στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να υποστεί απώλειες -2,62% και να διολισθήσει στις 573,92 μονάδες ενώ αυξήθηκε σημαντικά η αξία των συναλλαγών σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και έκλεισε στα 118,633 εκατ. ευρώ. Βαριές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Alpha Bank (-3,15% με κλείσιμο στα 2,15 ευρώ) ενώ οι τίτλοι των εμποροβιομηχανικών μετοχών του Μυτιληναίου και της Folli Follie Group διολίσθησαν σε ποσοστό 5,18% και 1,43% αντίστοιχα.

Η τρίτη εβδομάδα του 2016 θα ξεκινήσει με τραυματισμένη την ελληνική αγορά, όπως βέβαια και όλες τις αγορές του πλανήτη, αφού ο Ιανουάριος του 2016 είναι εφιαλτικός για τις μετοχικές αποδόσεις και τους επενδυτές να μετακινούνται σε ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια από τις μετοχές, όπως είναι τα συμβόλαια παραγώγων χρυσού αλλά και οι κρατικές εκδόσεις ομολόγων.

Χωρίς θετικούς καταλύτες το ελληνικό Χρηματιστήριο θα δυσκολευθεί να παρουσιάσει ανάκαμψη καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στο πιο κρίσιμο κομμάτι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αφού έχει μπροστά της το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω της υψηλής φορολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή