Startup, αλληλεγγύη, επιχειρηματικότητα το τρίπτυχο αντιμετώπισης της κρίσης

Startup, αλληλεγγύη, επιχειρηματικότητα το τρίπτυχο αντιμετώπισης της κρίσης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνάντηση του κόσμου των νεοφυών επιχειρήσεων γρήγορης κεφαλαιοποίησης με τον κόσμο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και της αλληλεγγύης είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον πείραμα της εποχής μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του πειραματισμού, ακριβώς λόγω της συνάντησης μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης με έναν μεγάλο οικονομικό μετασχηματισμό. Το Startup Aid είναι μια πρωτοβουλία νέων από όλη την Ευρώπη που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με σκοπό να χτιστεί μια γέφυρα ανάμεσα στους δύο κόσμους. Λίγο κοινωνικό δίκτυο, λίγο πλατφόρμα συνεργατικής καινοτομίας και λίγο φόρουμ, το Startup Aid έχει καταφέρει, πριν ακόμη ξεκινήσει επίσημα, να συγκεντρώσει περί τους εκατό νέους επιχειρηματίες-startupers, οι οποίοι προσπαθούν να φτιάξουν τεχνολογικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση κρίσεων.

«Οταν οι υποδομές καταρρέουν, δημιουργούνται σοβαρές προκλήσεις. Τι συστήματα από αυτά που έχουν επινοηθεί στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν ξεσπάει μια κρίση οποιουδήποτε είδους και τι συστήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε για να αντιμετωπίσουμε μια κρίση, τα οποία μπορεί μετά να μας φανούν χρήσιμα και αλλού;»

Ετσι ορίζει το αντικείμενο της πλατφόρμας Startup Aid, η Paula Schwarz, μια νεαρή Ελληνογερμανίδα, η οποία μεγάλωσε στη Σάμο και τώρα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ωθήσει νέους από τον χώρο των επιχειρήσεων να μπουν στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Το καλοκαίρι διοργάνωσε το startup boat hackathon, όπου μια σειρά προγραμματιστές ξεκίνησαν εφαρμογές για την υποδοχή και ένταξη μεταναστών, όπως, για παράδειγμα, είναι η ιστοσελίδα για κινητά τηλέφωνα firstcontact, που δίνει τις πρώτες πληροφορίες σε πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στα νησιά. Στο Startup Aid ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται λέγεται «λιμάνι» και είναι εκεί όπου οι καλύτερες ιδέες παίρνουν σάρκα και οστά, προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Ενα μέλος της κοινότητας, ένας εκπρόσωπος ανθρωπιστικής οργάνωσης, δημοσιεύει μια «πρόκληση», όπως είναι, για παράδειγμα, η δημιουργία μιας διαφανούς υπηρεσίας συγκέντρωσης και διανομής βοήθειας. Αν ένας κοινωνικός επενδυτής ή επιχειρηματίας θεωρήσει την ιδέα καλή, τότε σχηματίζεται μια ομάδα εργασίας, η οποία και υλοποιεί την εφαρμογή.

Παράδειγμα

To X-Fund, παραδείγματος χάριν, για το οποίο γίνεται crowdfunding καμπάνια στο Indiegogo είναι μια πλατφόρμα συγκέντρωσης δωρεών και αγαθών επείγουσας ανάγκης που επιτρέπει όμως στους δωρητές να ξέρουν πού ακριβώς πήγε η δωρεά τους, τι αγοράστηκε, σε ποιους δόθηκε και από ποια οργάνωση. Εχουν υπάρξει μέχρι σήμερα εκατοντάδες καμπάνιες συγκέντρωσης ρουχισμού ή τροφής που αποδείχθηκαν ακατάλληλα ή δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. To X-Fund θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στο Νταβός κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ (19-20 Ιανουαρίου), προκειμένου να συγκεντρώσει δωρεές και να δείξει τα πλεονεκτήματά του.

«Είμαστε ένας κοινωνικο-οικονομικός επιταχυντής που στρέφει την κουλτούρα των venture capital σε κοινωνικές δραστηριότητες», εξηγεί η κ. Schwarz. «Φτιάχνουμε εργαλεία για ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές ή άλλες καταστροφές που να μπορούν να αναπτυχθούν σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη και να οδηγούν σε αποκεντρωμένη γρήγορη διαχείριση των κρίσεων αυτών», λέει η ίδια. Η προσπάθεια, άλλωστε, χαρακτηρίζεται από έντονη διεθνή συμμετοχή.

Μέχρι στιγμής έχουν φτιαχτεί εφαρμογές carpooling, εργαλεία μικροχρηματοδότησης, ιστοσελίδες πρώτων πληροφοριών που εμφανίζονται offline, ενώ στα σχέδια της «startup – ΜΚΟ» βρίσκονται και μερικά μεγαλύτερα πρότζεκτ. Ενα από αυτά αφορά τη δημιουργία ενός μόνιμου χώρου πειραματισμού στην Κεντρική Εύβοια, όπου άνθρωποι των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και των startup θα συναντιούνται σταθερά για να συζητούν ιδέες και να ξεκινούν καινούργια πρότζεκτ. Το Καντήλι, όπως λέγεται το κτήμα, θα λειτουργεί με σεμινάρια και εργαστήρια δέκα διαφορετικών ομάδων υψηλής τεχνολογίας που ασχολούνται με κοινωνικά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή