Εγκρίθηκε η πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank

Εγκρίθηκε η πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα «θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας» διατύπωσε η πρόεδρος του ομίλου Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε χθες για την έγκριση της πώλησης της Finansbank. Οι μέτοχοι της Εθνικής έδωσαν το «πράσινο φως» για την πώληση της συμμετοχής του ομίλου στη Finansbank και Finans Leasing, στην Qatar National Bank. Το τίμημα συμφωνήθηκε σε 2,75 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί η αποπληρωμή των δανείων μειωμένης εξασφάλισης που είχε δώσει η ΕΤΕ στη Finansbank, ύψους 900 εκατ. ευρώ, τότε το συνολικό ύψος της συναλλαγής ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Εθνικής Λ. Κατσέλη σημείωσε ότι «η στρατηγική απόφαση πώλησης της σημαντικότερης θυγατρικής μας τράπεζας, επιβεβλημένη στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αναδιάρθρωσης της τράπεζας, ήταν μια σωστή απόφαση.

Με τη συμφωνία αυτή μπορεί να τερματίζεται η σχεδόν 10ετής επιτυχής παρουσία της τράπεζάς μας στην Τουρκία, ανοίγει όμως μια νέα σελίδα για τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, καθώς τόσο η κεφαλαιακή ενίσχυση όσο και η ρευστότητα που θα επέλθουν από τη συναλλαγή, θα συμβάλουν καταλυτικά στο να ενδυναμώσουν περαιτέρω την Εθνική Τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να αποπληρωθεί η κρατική ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ που έλαβε η Εθνική Τράπεζα, να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ και να μειωθεί επιπλέον η έκθεση της τράπεζας στον μηχανισμό στήριξης ELA, μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησης». «Είμαστε πεπεισμένοι», συνέχισε η κ. Κατσέλη, «ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής η Εθνική θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Σύμφωνα με την εκτιμώμενη επίδραση από την πώληση της Finansbank, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξάνεται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 24,6%. Επίσης, είναι σημαντικό ότι ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώνεται στο 96% σε επίπεδο ομίλου, σηματοδοτώντας τη δυνατότητα της τράπεζας να διοχετεύσει νέα ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αναφερόμενος στα οφέλη που αποκομίζει η Εθνική από τη συναλλαγή, τόνισε: «μετά την πώληση η Εθνική θα έχει ύψος κεφαλαιακών δεικτών χωρίς προηγούμενο στην τραπεζική αγορά μας, έτσι θα μπορεί να είναι αυτή που θα πρωτοστατήσει στην υποστήριξη της εγχώριας οικονομίας, που αυτή τη στιγμή νομίζω πως είναι το κύριο μέλημα της χώρας. Δεύτερον, θα επωφεληθεί άμεσα από τη δυνατότητα αποπληρωμής των CoCos, το οποίο θα μειώσει τα χρηματοδοτικά κόστη της Εθνικής σημαντικά, υπολογίζουμε πάνω από 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Τρίτο όφελος είναι η διευκόλυνση αποπληρωμής των υψηλού κόστους των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ (ομόλογα με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου που εισφέρονται σαν ενέχυρο στο Ευρωσύστημα για άντληση ρευστότητας) και η μείωση της χρηματοδότησης μέσω ELA, με άμεσο όφελος περί των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. H Εθνική είναι ήδη η τράπεζα με τη μικρότερη εξάρτηση από το Ευρωσύστημα, η πλήρης απεμπλοκή θα επιτευχθεί άμεσα και ευκολότερα, δημιουργώντας επιπλέον όφελος τόσο στην τράπεζα όσο και στους μετόχους μας. H τέταρτη διάσταση είναι εξίσου σημαντική. Τώρα που η χώρα έχει ανάγκη από ρευστότητα, είναι προτιμότερο τα κεφάλαια της Εθνικής να διοχετεύονται εκεί που είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την έξοδο της χώρας από την ύφεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή