Συνάντηση ΕΛΠΕ – Ιρανών την Παρασκευή στην Αθήνα

Συνάντηση ΕΛΠΕ – Ιρανών την Παρασκευή στην Αθήνα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προμήθεια αργού και η διευθέτηση των παλαιών οφειλών των ΕΛΠΕ προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν επανέρχονται στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και επιβεβαιώνουν κύκλοι των ΕΛΠΕ, στην Αθήνα θα βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Αργού Πετρελαίου του Ιράν, Αμίρ Χοσεΐν Ζαμαμίνια, και αξιωματούχοι της εθνικής ιρανικής πετρελαϊκής εταιρείας για να συναντηθούν με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Η προμήθεια ιρανικού αργού βρίσκεται στις προτεραιότητες των ΕΛΠΕ και επ’ αυτού έχουν πραγματοποιηθεί ήδη τουλάχιστον τρεις κύκλοι συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η πλευρά του Ιράν φέρεται, ωστόσο, να θέτει ως προαπαιτούμενο για μια νέα συμφωνία την αποπληρωμή οφειλών του ελληνικού ομίλου που χρονολογούνται στο 2012, οπότε με την επιβολή κυρώσεων το διεθνές τραπεζικό σύστημα αρνήθηκε να διεκπεραιώσει την πληρωμή φορτίων που είχαν παραλάβει τα ΕΛΠΕ. Οι συζητήσεις για τη διευθέτηση αυτής τη οφειλής, που για τους Ιρανούς ανέρχεται στα 800 εκατ. δολάρια περίπου και για τα ΕΛΠΕ στα 500-600 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, με τους Ιρανούς σε αυτό το διάστημα να έχουν προτείνει και αποπληρωμή μέσω της αγοράς μετοχών του ελληνικού ομίλου. Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ιρανικού αργού, τα ΕΛΠΕ φέρονται να έθεσαν αρχικά ως στόχο ποσότητες 4 εκατ. βαρελιών τον μήνα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από το εμπάργκο του 2011 το Ιράν κάλυπτε το 20% των ετήσιων εισαγωγών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή