ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεν βιάζονται να πουλήσουν «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες

den-viazontai-na-poylisoyn-kokkina-daneia-oi-trapezes-2118926

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι τράπεζες σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέτωπο της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιμένοντας την ολοκλήρωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητεί την άρση του περιορισμού για την αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) των εταιρειών που μπορούν να αγοράζουν προβληματικά δάνεια. Η τρόικα υποστηρίζει ότι κάθε τέτοια εταιρεία που λειτουργεί νόμιμα στην Ε.Ε. θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιεί σχετικές συναλλαγές χωρίς πρόσθετη άδεια από την ΤτΕ. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων αποτελούν μαζί με το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών τα τρία κύρια θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, εδώ και πολλούς μήνες εκατοντάδες στελέχη και εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν «κόκκινα» δάνεια, επισκέπτονται την Αθήνα. Η Ελλάδα αποτελεί μια πολύ μεγάλη αγορά «κόκκινων» δανείων, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο περίπου 50% των λοιπών δανείων, δηλαδή σε περίπου 100 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη φτάνει τα 900 δισ. ευρώ.

Πάντως, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, οι τράπεζες δεν βιάζονται να πουλήσουν προβληματικά δάνεια. Αντιθέτως, η κύρια στρατηγική των συστημικών τραπεζών είναι να εργαστούν οι ίδιες τους επόμενους μήνες για την ανάκτηση και την αναδιάρθρωση δανείων, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τα δυνητικά σχετικά έσοδα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι δεν υπάρχουν «πακέτα» επιχειρηματικών δανείων που θα μπορούσαν να πουληθούν, αλλά μια σειρά διαφορετικών περιπτώσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν εξατομικευμένα. Σε πρώτη φάση θα διερευνηθεί η διάθεση – ικανότητα των σημερινών μετόχων να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις επιχειρήσεις τους και αν αποτύχουν θα αναζητηθούν νέοι επενδυτές για να εισφέρουν νέα κεφάλαια, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τον έλεγχο και καλύτερους όρους για την αποπληρωμή των δανείων. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς νοικοκυριά, στεγαστικά και καταναλωτικά, οι τράπεζες δεν σχεδιάζουν πωλήσεις σχετικών δανείων. Θέλουν να ελέγξουν αναλυτικά ποιοι πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών και ποιοι προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» τόσο σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 20% του συνόλου των «κόκκινων» δανείων. Δηλαδή δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ που σήμερα βρίσκονται σε καθυστέρηση προέρχονται από επιχειρήσεις και άτομα που, ενώ είναι σε θέση, δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από την κατάσταση. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι περίπου το 40% των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Ετσι, το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούν στην ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να επωφεληθούν από τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και σε δεύτερο χρόνο να εξετάσουν σοβαρότερα τις μεγάλης κλίμακος πωλήσεις δανείων σε τρίτους.