Τι είπαν Τσίπρας – Λι Κετσιάνγκ πριν από την προσφορά της Cosco

Τι είπαν Τσίπρας – Λι Κετσιάνγκ πριν από την προσφορά της Cosco

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της Τρίτης, παραμονή της κατάθεσης της βελτιωμένης προσφοράς της Cosco για το 67% του ΟΛΠ, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στο τηλέφωνο τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ. Αφορμή και αιτία της πρωτοβουλίας του Α. Τσίπρα ήταν προφανώς η επικείμενη θετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα προσφορά. Η ολοκλήρωση της υπόθεσης του Πειραιά είχε εδώ και καιρό, άτυπα αλλά ουσιαστικά, συνδεθεί από το Πεκίνο με κάθε περαιτέρω διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων. Και όπως προκύπτει τώρα το Πεκίνο ζητεί εμμέσως πλην σαφώς, «περισσότερη άνεση, στήριξη και προστασία στις κινεζικές επιχειρήσεις για να επενδύσουν και να αναπτυχθούν στην Ελλάδα». Αυτά μια μόλις μέρα πριν ο υπουργός Ναυτιλίας, Θόδωρος Δρίτσας, εγείρει θέμα ελλιπούς ενημέρωσής του για την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ευρέως ως νέα αμφισβήτηση της ιδιωτικοποίησης.

Τι ειπώθηκε λοιπόν μεταξύ των δύο πρωθυπουργών; Σύμφωνα με κινεζικές διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε στον Λι Κετσιάνγκ πως «η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά τις σχέσεις και τη συνεργασία με την Κίνα και είναι έτοιμη να ενισχύσει τις επαφές υψηλού επιπέδου με την Κίνα και να προωθήσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία σε μεγάλα έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά, έτσι ώστε να ωθήσει τη διμερή συνολική στρατηγική εταιρική σχέση σε μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Το τηλεφώνημα προανήγγειλε λοιπόν στο Πεκίνο τη συμφωνία για την απόκτηση της καταστατικής πλειοψηφίας του ΟΛΠ μετά και τη διαπραγμάτευση που είχε η κινεζική αντιπροσωπεία, η οποία ήρθε στην Ελλάδα. Αντιπροσωπεία στην οποία, να σημειωθεί, συμμετείχε η εκπρόσωπος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην ιεραρχία της Cosco και γενική οικονομική διευθύντρια του ομίλου, Sun Yueying.

Ζητούμενο της ελληνικής πλευράς όμως δεν ήταν μόνον η καλύτερη προσφορά για τον ΟΛΠ, αλλά η συμφωνία αυτή να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών -που διακυβεύτηκε από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκρατικοποίηση το τελευταίο έτος- και να ξεκλειδώσει και άλλες κινεζικές επενδύσεις ώστε να μπορέσει η χώρα να ωφεληθεί από τη διέλευση των «νέων δρόμων του μεταξιού». Το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο που επίσης διεκδικεί η Cosco είναι το επόμενο βήμα. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά, εξηγούν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων. Η ανάπτυξη εδώ γραμμών συναρμολόγησης κινεζικών προϊόντων είναι ένα από αυτά. Η στήριξη στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου είναι άλλο ένα. Και προοπτικά, σημαντικότατη είναι ενδεχόμενη συμμετοχή κινεζικών κεφαλαίων σε νέες ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις όταν και εφόσον αυτό καταστεί δυνατό.

Τι θέση πήρε λοιπόν ο Κινέζος πρωθυπουργός για όλα αυτά στο τηλεφώνημα του Α. Τσίπρα; Ο Λι Κετσιάνγκ με βάση τα όσα αναφέρονται από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως «στην παρούσα φάση οι σχέσεις Κίνας-Ελλάδας αποκτούν μια δυναμική υγιούς ανάπτυξης και η πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς έχει σημειώσει ευχάριστη πρόοδο». Η χώρα του, συνέχισε, «εκτιμά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεών της με την Κίνα και στηρίζει ενεργά την ανάπτυξη των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Εξέφρασε δε την ελπίδα πως «οι δύο πλευρές θα αδράξουν την ευκαιρία της 10ης επετείου από την έναρξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών (σ.σ.: το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί από το 2006 η διμερής συνεργασία) και θα συνεχίσουν να ενισχύουν την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και να προωθούν τη συνεργασία σε βασικούς τομείς και μεγάλα έργα».

Υπογράμμισε δε, πως είναι η συνεχής εμβάθυνση της συνεργασίας σε projects όπως αυτό του λιμανιού του Πειραιά που ευνοούν την επίτευξη αμοιβαίων ωφελειών. «Εκφράζεται η ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει περισσότερη άνεση, στήριξη και προστασία στις κινεζικές επιχειρήσεις για να επενδύσουν και να αναπτυχθούν στην Ελλάδα» αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οσοι γνωρίζουν τη διπλωματική γλώσσα έχουν ελάχιστες αμφιβολίες για το τι σημαίνουν οι παραπάνω αναφορές: Ζητείται να μην υπάρξουν νέα εμπόδια, καθυστερήσεις και ανατροπές σαν αυτές που σημειώθηκαν ή επιχειρήθηκαν κατά το τελευταίο έτος. Ή σαν αυτές που φέρονται να εξακολουθούν να κάνουν ακόμα και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης παρά την προφανή απόφαση του Μαξίμου να δώσει τις ευλογίες του στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να δεχθεί την προσφορά της Cosco, σε μια συμφωνία η αξία της οποίας υπολογίζεται από το ταμείο στο 1,5 δισ. Καυτηριάζουν έτσι κύκλοι της αγοράς αλλά και πολιτικοί παρατηρητές, την πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας, Θόδωρου Δρίτσα, την Τετάρτη τα μεσάνυχτα να ζητήσει από το ΤΑΙΠΕΔ όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία βασίστηκε η απόφασή του Ταμείου να αποδεχθεί την προσφορά της Cosco, ως «μη εποικοδομητική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή