Η πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco το επόμενο στοίχημα του ΤΑΙΠΕΔ

Η πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco το επόμενο στοίχημα του ΤΑΙΠΕΔ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, η πώληση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (Rosco) αποτελεί το επόμενο στοίχημα του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο η διαδικασία αποκρατικοποίησης των δύο επιχειρήσεων έχει παγώσει εξαιτίας της αδυναμίας ολοκλήρωσης των διεταιρικών συμβάσεων, αλλά και από το αβέβαιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των διεταιρικών συμβάσεων, η διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω αδυναμίας σύγκλησης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία και θα τις εγκρίνει. Στην πράξη, ο βασικός μέτοχος (ΤΑΙΠΕΔ) θα εξουσιοδοτήσει τον Νίκο Τσιαμπαρλή, που εκτελεί χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία, να προχωρήσει στην υπογραφή των διεταιρικών συμβάσεων με τους ομολόγους του στις ΓΑΙΑΟΣΕ και Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

Η γενική συνέλευση όμως είναι αδύνατον να συγκληθεί όσο διαρκεί η απεργία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι κατά τη διεξαγωγή της. Ετσι, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει τη λήξη της απεργίας, προκειμένου να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση. Το θέμα σίγουρα θα λυθεί, αλλά δεν παύει να προσθέτει νέες καθυστερήσεις σε εκείνες που ήδη έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι η πιθανή απουσία ενδιαφέροντος. Το τελευταίο διάστημα, τόσο οι Ρώσοι (RZD) όσο και οι Αμερικανοί (Watco) υποψήφιοι επενδυτές έχουν αποστασιοποιηθεί χωρίς να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Κι ενώ η στάση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων ήταν αναμενόμενη, δεν ίσχυε το ίδιο για τη Watco. H τελευταία έχει αρχίσει να αποστασιοποιείται από τον διαγωνισμό, μετά τα προβλήματα που άρχισαν να δημιουργούνται στο μεταφορικό έργο της Hewlett-Packard. Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό άλλαξε διαδρομή τον περασμένο Νοέμβριο λόγω του προσφυγικού προβλήματος στην Ειδομένη. Οι Αμερικανοί είναι επίσης προβληματισμένοι από την επαμφοτερίζουσα στάση της κυβέρνησης στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, την αντιμετώπιση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το αρμόδιο υπουργείο και από τις τελευταίες στάσεις εργασίας των εργαζομένων που ναρκοθετούν το έργο της Hewlett-Packard. Κι επειδή η τελευταία ήταν μοχλός δημιουργίας του ενδιαφέροντος της Watco για την ελληνική αγορά, ο λόγος της τεχνολογικής εταιρείας είναι ισχυρός.

Παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνουν ότι η στάση των Αμερικανών θα αλλάξει μετά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, η οποία θεωρείται καταλύτης τόσο για τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ ΕΕΣΣΤΥ, όσο και για την αξιοποίηση του Θριάσιου Πεδίου της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή