Οι αλλαγές στη διοίκηση της Μεβγάλ διευκολύνουν την πώληση σε ξένο fund

Οι αλλαγές στη διοίκηση της Μεβγάλ διευκολύνουν την πώληση σε ξένο fund

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά στην πώλησή της σε ξένο fund αναμένεται να φέρουν τη Μεβγάλ οι αλλαγές στη διοίκησή της που αποφασίστηκαν προχθές το βράδυ με τη συμφωνία της οικογένειας Χατζάκου και της Δέλτα Τρόφιμα (θυγατρική της Vivartia του ομίλου MIG). Η απομάκρυνση του κ. Πέτρου Παπαδάκη από το τιμόνι της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας θεωρείται ότι θα διευκολύνει τη συμφωνία μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων και των πιστωτριών τραπεζών με το fund Sankaty, με πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις να τοποθετούν την ολοκλήρωση αυτών -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Μεβγάλ η γενική συνέλευση της εταιρείας η οποία συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης αποφάσισε, ύστερα από αίτημα των Δημήτρη και Δόμνας Συμεωνίδη, Μαίρης Χατζάκου και Δέλτα Τρόφιμα ΑΒΕΕ (σ.σ. η Δέλτα κατέχει το 6,7% της Μεβγάλ) την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου με το 57% των μετόχων να ψηφίζουν υπέρ. Τη διοίκηση αναλαμβάνει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Συμεωνίδη, αντιπρόεδρο την κ. Μαίρη Χατζάκου και μέλη τους κ. Δόμνα Συμεωνίδη, Γεώργιο Γουλιέλμο και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο-Χατζάκο. Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο κ. Ηλίας Μηντζιαρίδης, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία από το 1975 στην οικονομική διεύθυνση.

Βελτίωση ρευστότητας

Στην ανακοίνωση αναφέρονται ακόμη τα ακόλουθα: «Η προσπάθεια της νέας διοίκησης επικεντρώνεται πρωτίστως στην ομαλοποίηση και βελτίωση της ρευστότητας. Με την εμπειρία της σημερινής διοίκησης και την αρωγή της μετόχου Δέλτα, η Μεβγάλ στοχεύει να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τις πιστώτριες τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν εμπιστευθεί και στηρίξει την εταιρεία. Παράλληλα, οι συνομιλίες με το επενδυτικό fund βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η νέα διοίκηση θα επιδιώξει τη συνεργασία αυτή προς όφελος της Μεβγάλ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι του fund Sankaty, το οποίο συγκροτούν ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons, είχαν συναντήσεις με τη Δέλτα Τρόφιμα, διερευνώντας τις πιθανότητες συνεργασίας. Το σενάριο αυτό μάλιστα, όπως αποκάλυψε η «Κ» την Κυριακή φέρεται να βρίσκει σύμφωνες και τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το fund εμφανίζεται ανοιχτό να συζητήσει διάφορα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά το ύψος της συμμετοχής του στη Μεβγάλ.

Οι υποχρεώσεις της Μεβγάλ προς τράπεζες και προμηθευτές εκτιμάται ότι το 2015 ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Το 2014, πάντως, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 115,96 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 68,3 εκατ. ευρώ προς τράπεζες και τα υπόλοιπα προς προμηθευτές. Ο κύκλος εργασιών της το 2015 υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε 110-120 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 είχε ανέλθει σε 125 εκατ. ευρώ έναντι 143 εκατ. ευρώ το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2014 είχε υπογραφεί προσύμφωνο ανάμεσα στη Δέλτα και τη Μεβγάλ και προέβλεπε την εξαγορά από τη Δέλτα του 43% που κατέχουν στη Μεβγάλ οι οικογένειες Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου. Το τίμημα που είχε συμφωνηθεί ήταν 4,5 εκατομμύρια ευρώ και επρόκειτο να καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεων της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ που θα χορηγείτο από τις δανείστριες τράπεζες προς τη Μεβγάλ στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Στη συνέχεια η πλευρά Παπαδάκη αρνήθηκε να μεταβιβάσει τις μετοχές και η Δέλτα προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του για αθέτηση των όρων του προσυμφώνου. Η δίκη δεν έχει γίνει ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή