Με το… αριστερό το ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου το 2016

Με το… αριστερό το ξεκίνημα του Χρηματιστηρίου το 2016

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο. Με 11 πτωτικές συνεδριάσεις σε σύνολο 14 συνεδριάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το 2016, η ελληνική αγορά ενσωματώνει την αύξηση του οικονομικού και πολιτικού ρίσκου της χώρας. Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας επανέφερε στις διεθνείς αγορές τα σενάρια περί Grexit, παρά το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Νταβός θέλησε να ξορκίσει τους δαίμονες από την ελληνική οικονομία, η οποία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ξένων οίκων και του ΙΟΒΕ.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η χρηματιστηριακή αγορά έχει βυθισθεί σε επίπεδα Ιουνίου 2012 και ήδη από την αρχή της νέας χρονιάς οι απώλειες της χρηματιστηριακής αξίας ξεπερνούν τα 8,6 δισ. ευρώ.

Η τρίτη εβδομάδα της νέας χρονιάς ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες 2,74% του Γενικού Δείκτη που διολίσθησε στις 543,13 μονάδες. Ηταν η 9η πτωτική συνεδρίαση στις 10 πρώτες συνεδριάσεις του 2016. Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου την περασμένη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 είχε διαμορφωθεί στα 40,354 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσε στο 22,41% του φετινού ΑΕΠ της χώρας, που εκτιμάται στα επίπεδα των 180 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη σημειώθηκε τεχνική αντίδραση με την αρωγή των εμποροβιομηχανικών μετοχών του Ftse 25. Eιδικότερα, η μετοχή της Jumbo κέρδισε 3,81%, ο τίτλος του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε 6,68% ενώ ακόμη υψηλότερη ήταν η απόδοση για τη Μυτιληναίος που κέρδισε 8,16% και έκλεισε στα 3,18 ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 κέρδισε 2,78% και αναρριχήθηκε στις 558,25 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 58,262 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη οι ισχυρές αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια προκάλεσαν το πρώτο κραχ του 2016 στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε 5,7% στις 526,44 μονάδες. Ο τζίρος έφθασε τα 84,015 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση μειώθηκε στα 38,815 δισ. ευρώ χάνοντας πάνω από 2,5 δισ. ευρώ μόνο στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης.

Η πτώση διατηρήθηκε και την Πέμπτη αλλά με ήπιες ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποστεί απώλειες 0,65% και να διολισθήσει στις 523,01 μονάδες που αποτελεί και νέο χαμηλό έτους.

Την Παρασκευή επικράτησαν οι αγοραστές καθώς η πολυήμερη πτώση είχε δημιουργήσει βραχυπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες. Ωστόσο η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αγορά παραμένει εύθραυστη καθώς δεν υπάρχουν οι θετικοί καταλύτες για να αντεπεξέλθει σε νέο κύμα ρευστοποιήσεων.

To Χρηματιστήριο ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς το 2016 και ενώ προέρχεται ήδη από μια ετήσια πτώση 23,59% το 2015. Το γεγονός ότι το 60,3% της αγοράς ελέγχεται από τα ξένα χαρτοφυλάκια αποδεικνύει πόσο ευάλωτη παραμένει η αγορά στις εισαγόμενες αναταράξεις. Παράλληλα η πλειονότητα των εισηγμένων δείχνει αδιαφορία απέναντι στη μετοχική τους εικόνα αφού υπάρχουν δεκάδες μετοχές που πραγματοποιούν ελάχιστες συναλλαγές έως μηδενικές. Ολες οι διοικήσεις των εισηγμένων προσπαθούν να θωρακισθούν απέναντι στη νέα χρονιά που όπως φαίνεται θα είναι εξίσου δύσκολη όπως και το 2015. Η διατήρηση των capital controls για 7ο συνεχόμενο μήνα στην Ελλάδα εξακολουθεί να δυσκολεύει τη βιωσιμότητα των περισσοτέρων επιχειρήσεων και ειδικά σε όσες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύπτουν τις ταμειακές τους ανάγκες σε προμηθευτές, τράπεζες και προσωπικό.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου περιλαμβάνει αρκετές επιχειρηματικές εξελίξεις, ξεκινώντας την ερχόμενη Δευτέρα όπου λήγει η απαγόρευση του short selling (ανοιχτές πωλήσεις) για τη μετοχή της Attica Bank και φθάνοντας μέχρι την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου όπου η ΕΒΖ εκλέγει νέο διοικητικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή