Ποιες εισηγμένες εμπιστεύονται οι ξένοι επενδυτές

Ποιες εισηγμένες εμπιστεύονται οι ξένοι επενδυτές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψύχραιμοι παραμένουν οι ξένοι επενδυτές, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους για μία μικρή ομάδα εισηγμένων επιχειρήσεων που δεν ξεπερνούν τις 10, παρά την αύξηση του πολιτικού και οικονομικού ρίσκου της χώρας. Δεν έχουν περιορίσει τη συμμετοχή τους στα χαρτοφυλάκια των συγκεκριμένων ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Εχουν όμως περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτησή τους από την ελληνική αγορά αυξάνοντας τον δείκτη εξωστρέφειας τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον σε σχέση με τις εγχώριες επιχειρήσεις που ενσωματώνουν όλη την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα της χώρας.

Για παράδειγμα, με ποσοστό που ξεπερνά το 20% συμμετέχουν ξένα χαρτοφυλάκια στις εξής εισηγμένες: ΟΠΑΠ, Folli Follie, ΔΕΗ, Μέτκα, Σαράντης, Grivalia Properties και Ελληνικά Χρηματιστήρια. Το μεγαλύτερο ποσοστό (άνω του 30%) ξένων διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία Jumbo, η οποία επεκτείνει το διεθνές δίκτυό της στα Βαλκάνια. Με μερίδια κάτω του 20% συμμετέχουν ξένοι επενδυτές στις εταιρείες: Μυτιληναίος, Τιτάν, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι συγκεκριμένες εταιρείες επικοινωνούν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση με τους ξένους μετόχους, ενημερώνοντας για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Παράλληλα, το επόμενο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου οι διοικήσεις των εξωστρεφών επιχειρήσεων έχουν προσκληθεί σε μία σειρά τραπεζικών συνεδρίων σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης, προκειμένου να παρουσιάσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα για το τρέχον οικονομικό έτος.

Μερίσματα

Η οκταετής ύφεση περιόρισε με γεωμετρική πρόοδο τις διανομές μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίων προς τους μετόχους. Ωστόσο από το 2008 μέχρι και το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου της ΕΧΑΕ, διατέθηκαν κεφάλαια ύψους 13,256 δισ. ευρώ. Η καλύτερη χρονιά ήταν το 2008, που αφορούσε τις επιδόσεις του 2007, αφού υπήρξαν 182 κερδοφόρες εισηγμένες που διένειμαν συνολικά κεφάλαια ύψους 4,486 δισ. ευρώ. Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2013, με μόλις 21 κερδοφόρες επιχειρήσεις να διανέμουν συνολικά 576 εκατ. ευρώ.

Οπως άλλωστε ομολογούν και τα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, ο βασικός λόγος που αποχώρησε η πλειοψηφία των Ελλήνων επενδυτών από το Χρηματιστήριο είναι ότι χάθηκε το κίνητρο του μερίσματος που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε μία πηγή εσόδων για πολλές χιλιάδες συμπατριώτες μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή