Γκρίνια και κόντρες φέρνει η μείωση του τζίρου στις τηλεπικοινωνίες

Γκρίνια και κόντρες φέρνει η μείωση του τζίρου στις τηλεπικοινωνίες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη έκρηξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, σχετικά με τις προσφυγές των ανταγωνιστών κατά της εταιρείας του, αντανακλά το τεταμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά των ελληνικών τηλεπικοινωνιών. Το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο τα τελευταία χρόνια, καθώς τα έσοδα και τα κέρδη στις τηλεπικοινωνίες διαρκώς μειώνονται, χωρίς ταυτόχρονα να εμφανίζεται κάποιο φως ανάκαμψης στο συγκεκριμένο τούνελ που έχει περιέλθει η αγορά.

Η αγορά μετά την κάμψη κατά 40% στη διάρκεια της περιόδου 2008-2014, αναμένει περαιτέρω πτώση της τάξης του 7% για την περασμένη χρονιά (2015), ενώ οι άνθρωποι της αγοράς κρατούν την ανάσα τους για το 2016. Για τους λόγους αυτούς, οι πάροχοι τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να περιορίσουν την πτώση μέσω απόκτησης εσόδων από άλλες δραστηριότητες. Η πιο πολλά υποσχόμενη είναι εκείνη της συνδρομητικής τηλεόρασης, χωρίς να εξαιρούνται και άλλες δραστηριότητες. Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, πουλάει ακόμη και βιβλία (comsotebooks) πέρα από την υπηρεσία OTE TV που ανέπτυξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επίσης πουλάει ηλεκτρονικό εξοπλισμό (τηλεοράσεις, Η/Υ κ.λπ.) μέσω της αλυσίδας Γερμανός, ενώ πλέον έχει μπει και στην αγορά των μεγάλων έργων πληροφορικής. Το ίδιο επιχειρεί και η Vodafone, η οποία πρόσφατα ανέλαβε το έργο υποστήριξης των εκλογών της Ν.Δ. Τέλος, για τη Forthnet, περίπου το 50% των εσόδων προέρχεται από υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Στο πλαίσιο αυτό, η βασική διελκυστίνδα που έχει αναπτυχθεί αφορά στο κατά πόσον ο ΟΤΕ θα πρέπει να συνεχίσει να ρυθμίζεται από την εθνική ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ). Ο τελευταίος υποστηρίζει ότι έπειτα από περίπου 15 χρόνια ρύθμισης (2001-2015), το καθεστώς αυτό πρέπει να τερματιστεί. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, δόθηκε επαρκές περιθώριο στους ανταγωνιστές να χτίσουν τις δικές τους άμυνες και να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα. Από την άλλη πλευρά, οι ανταγωνιστές του κατηγορούν την ΕΕΤΤ και την πολιτεία για πλημμελή ρύθμιση της αγοράς. Η Vodafone μάλιστα έχει προσφύγει κατά της Cosmote, ζητώντας από την ΕΕΤΤ να ρυθμίσει την καρτοκινητή τηλεφωνία. Η ΕΕΤΤ από το 2012 που έχει λάβει την προσφυγή, ακόμη δεν έχει πάρει κάποια απόφαση.

Πρόσφατα μάλιστα το σύνολο της αγοράς (Vodafone, Wind, Forthnet, Cyta Hellas) προσέφυγε στην ΕΕΤΤ κατά του πακέτου «Cosmote 1» που λάνσαρε πρόσφατα ο οργανισμός. Οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι το πακέτο διατέθηκε, παρανόμως, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα χωρίς να λάβει έγκριση από την ΕΕΤΤ, η οποία όμως δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, καθώς παραμένει ακέφαλη. Ο ΟΤΕ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το πακέτο «Cosmote 1» είναι το ίδιο με εκείνο που είχε εγκριθεί τον περασμένο Φεβρουάριο από τη ρυθμιστική αρχή και απλά πρόσθεσε την υπηρεσία ΟΤΕ TV, η οποία δεν είναι ρυθμιζόμενη. Η Vodafone πριν από λίγες εβδομάδες άφησε υπαινιγμούς για σταυροειδή επιδότηση από τον ΟΤΕ, μεταξύ των δύο αγορών, δηλαδή των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Το αρνητικό κλίμα επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι για περίπου 12 μήνες η χώρα στερείται ρυθμιστή της αγοράς. Η θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι κενή από τον Ιανουάριο του 2015, μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου της, Κώστα Λουρόπουλου. Μάλιστα από τον Ιούνιο και μετά, βάσει νόμου, αίρεται η ισχύς των αποφάσεων της ΕΕΤΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή