Το deal με τα ΕΛΠΕ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ελλάδα και τον όμιλο των ΕΛΠΕ, κατά πάσα πιθανότητα, θα ξεκινήσουν οι πρώτες εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, μετά την άρση του εμπάργκο. Την Παρασκευή αργά το βράδυ και έπειτα από ολοήμερες διαπραγματεύσεις, τα ΕΛΠΕ και η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν NIOC κατέληξαν σε συμφωνία-πλαίσιο τόσο για την προμήθεια αργού όσο και για τη ρύθμιση της οφειλής ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου των ΕΛΠΕ, που χρονολογείται από το 2011 με την επιβολή των κυρώσεων. Αν και η επίσημη ανακοίνωση των ΕΛΠΕ αναφέρεται σε πλαίσιο συμφωνίας για την προμήθεια αργού, χωρίς να δίνει παραπάνω στοιχεία, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την προμήθεια του 25% των αναγκών των ΕΛΠΕ σε αργό. Η συμφωνία προβλέπει άμεση έναρξη παραδόσεων καθώς και αποπληρωμής της οφειλής των ΕΛΠΕ σε διάρκεια τεσσάρων ετών. Το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΕΛΠΕ και NIOC τέθηκε από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Αμίρ Χοσείν Ζαμαμίνια.

Οι τιμές προμήθειας δεν έχουν γίνει γνωστές, η Τεχεράνη ωστόσο προσέφερε ιστορικά εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους συναλλαγής, και ήταν έτσι εκ των βασικών προμηθευτών της ελληνικής αγοράς. Το Ιράν άλλωστε, μέσω της ιστοσελίδας της NIOC, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις τιμές για τη Βοεριοδυτική Ευρώπη κατά 0,55 δολάρια το βαρέλι και για τη Μεσόγειο κατά 0,15 δολάρια το βαρέλι στις παραδόσεις του Φεβρουαρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή