Προτάσεις της Parnasse για ανάπτυξη των συμμετοχικών επενδύσεων

Προτάσεις της Parnasse για ανάπτυξη των συμμετοχικών επενδύσεων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ανάπτυξη των συμμετοχικών επενδύσεων στην Ελλάδα έχει υποβάλει η διοίκηση της εταιρείας Parnasse, η οποία λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και διαχειρίστρια της πλατφόρμας χρηματοδότησης επιχειρήσεων Open Circle.

Στόχος της εταιρείας, που κλείνει δύο χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, είναι να αναπτύξει τον θεσμό των συμμετοχικών επενδύσεων, δημιουργώντας μια ενεργή ομάδα ιδιωτών επενδυτών που θα αναλάβουν την κεφαλαιοδότηση των αιτούμενων επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα, λόγω της κρίσης, δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Η εταιρεία, στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί έλεγχο 40 σημείων, τα οποία πιστοποιούν την υγιή βάση των προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας.

Παράλληλα, η εταιρεία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ξενοφώντα Κροκίδη και του διευθύνοντα συμβούλου Σωκράτη Πλούσα στην «Κ», είναι σε συζητήσεις και με εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες αναζητούν κεφάλαια για ανάπτυξη. Στις προτάσεις που κατέθεσε η Parnasse προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, εντός του πρώτου τριμήνου 2016, περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Προτείνεται η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τις συμμετοχικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και η δημιουργία ιδιότητας ειδικού συμβούλου, στο πρότυπο της ΕΠΕΥ, για μη εισηγμένες επιχειρήσεις, με τους περιορισμούς που ορίζουν οι νόμοι 3401/2005 και 3606/2007.

2. Υποχρεώνονται οι εκδότες από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε περιπτώσεις δημοσίων προσφορών για άντληση κεφαλαίων άνω των 5 εκ. ευρώ, να εκδίδουν πληροφοριακό δελτίο, και επαφίεται στην εθνική νομοθεσία η επιλογή να ορίσει το όριο κάτω από το οποίο υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση. Σήμερα στην Ελλάδα το όριο αυτό είναι το κατώτερο δυνατό: 100.000 ευρώ. Η Parnasse προτείνει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την εναρμόνιση του ορίου αυτού με τις πρακτικές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και την αύξηση του κατ’ ελάχιστον στα 500.000 ευρώ, που είναι σύμφωνη και με τη διαβούλευση που γίνεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ανταγωνιστική στις εθνικές νομοθεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος προτείνεται η απλοποίηση σύνταξης και έγκρισης του πληροφοριακού δελτίου.

Να σημειωθεί ότι η Open Circle υποδέχεται επιχειρήσεις και τα συναφή επιχειρηματικά τους πλάνα, ύστερα από αυστηρό έλεγχο.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα προϋποθέτει εγγραφή, ενώ υπάρχουν διάφορα στάδια ελέγχου εμπιστευτικότητας που προστατεύουν τις υποψήφιες προς χρηματοδότηση επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή