Εκρηξη των ανεξόφλητων οφειλών βλέπει ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Εκρηξη των ανεξόφλητων οφειλών βλέπει ο πρόεδρος της ΔΕΗ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών, της χαμηλής εισπραξιμότητας και των ρευματοκλοπών για τη ΔΕΗ. Το πρόβλημα το περιέγραψε χθες στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης με δραματικούς τόνους, κάνοντας λόγο για «αξία που μετράται σε πενταψήφια νούμερα εκατομμυρίων». Αν και ο ίδιος δεν έδωσε πιο συγκεκριμένη εικόνα για την εξέλιξη των ανεξόφλητων οφειλών, πληροφορίες από το εσωτερικό της επιχείρησης αναφέρουν ότι στο τέλος του 2015 «έκλεισαν» πολύ πάνω από τα 2,3 δισ. ευρώ, στα οποία βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο το έτους. Η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται το 2016, καθώς τα στοιχεία για την εισπραξιμότητα τον Ιανουάριο εμφανίζουν μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Οπως αναφέρουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της κατάστασης, η ΔΕΗ θα έχει τεράστιο πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος και επισημαίνουν τη δυσκολία της επιχείρησης να καταβάλει μέσα στο επόμενο διάστημα τη δεύτερη δόση της προκαταβολής για τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας ύψους 200 εκατ. ευρώ, αλλά και τα 150 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση του οικισμού της Ποντοκώμης.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανέδειξε το πρόβλημα της εισπραξιμότητας και τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ κάτω από το 34% στο ισοζύγιο καυσίμων της ως «δύο κυρίαρχα ζητήματα που προσλαμβάνουν πλέον στρατηγικές διαστάσεις για τη ΔΕΗ», τονίζοντας ότι επιβάλλεται επειγόντως να σημειωθεί σημαντική αν όχι θεαματική πρόοδος.

Ο ίδιος προέβλεψε δραματική εξέλιξη, στην περίπτωση που το σχέδιο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά που προβλέπει το μνημόνιο προχωρήσει χωρίς ρύθμιση για μια οριζόντια μετακίνηση των διαφόρων κατηγοριών καταναλωτών. «Ενα μεγάλο μέρος της αγοράς –υψηλή τάση, αγρότες, δημόσιοι φορείς, ευάλωτοι καταναλωτές, πελάτες με οφειλές και διακανονισμούς ή μη– που υπερβαίνει το 50%, δεν μετακινείται από τη ΔΕΗ· εάν δεν ληφθούν μέτρα και ρυθμίσεις, η μείωση του μεριδίου μας θα προέλθει από την απώλεια πλέον του 50% των λοιπών πελατών, αυτών που καλύπτουν σήμερα τις απώλειες από τους άλλους», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης. Υπογράμμισε δε ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική συνολικά έχει μειωθεί κατά 4% περίπου, ωστόσο η μείωση στην εμπορική και βιομηχανική χρήση μέσης και χαμηλής, που είναι και οι πιο κερδοφόροι πελάτες, αγγίζει το 20%.

Σε αυτό το τοπίο, η ΔΕΗ αναζητεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα του ηλεκτρισμού, διαβλέποντας τις νέες εξελίξεις, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και άλλους τομείς, όπως το φυσικό αέριο. Βασικός στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στις ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή