Ιρανικό ενδιαφέρον για εξαγορά των ΕΛΠΕ

Ιρανικό ενδιαφέρον για εξαγορά των ΕΛΠΕ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ενδιαφέρον του Ιράν για είσοδο στα ΕΛΠΕ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια, ο οποίος πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο κ. Ζαμανίνια τόνισε ότι υπογράφηκε πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τη ρύθμιση του χρέους των ΕΛΠΕ, η οποία εκτίμησε ότι θα οριστικοποιηθεί στον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στην Τεχεράνη τον Φεβρουάριο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξαγορά ελληνικών διυλιστηρίων, ο κ. Ζαμανίνια τόνισε ότι ο ιδιωτικός τομέας της χώρας του είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε σχέδιο εξαγοράς των ΕΛΠΕ, το οποίο θα έχει τη στήριξη του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου.

Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο σχετικό δημοσίευμά του αναφέρεται και σε αντίστοιχες δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκάνι, κατά την περίοδο της συνάντησής του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Είχε αναφερθεί στο χρέος των ΕΛΠΕ προς την NIOC, το οποίο προσδιόρισε στα 755 εκατ. δολάρια και είχε συνδέσει με την εξόφλησή του την πρόταση για εξαγορά μετοχών των ΕΛΠΕ. Η πλευρά των ΕΛΠΕ πάντως διαβεβαίωνε χθες ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια συζήτηση στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους συζητήσεις έχουν νόημα μόνο με τους μετόχους, παραπέμποντας στο ελληνικό Δημόσιο και την Paneuropean του ομίλου Λάτση. Μετέφεραν ωστόσο το ενδιαφέρον των Ιρανών για συμμετοχές σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια, αλλά και την πρόσκληση από πλευράς τους προς τα ΕΛΠΕ να επενδύσουν σε διυλιστήρια του Ιράν για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους.

Από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για πώληση ποσοστού της συμμετοχής στα ΕΛΠΕ. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την Paneuropean, είχε προχωρήσει σε επίσημη διάψευση μέσω πληρωμένης καταχώρισης, όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα δημοσιεύματα σχετικά με το ενδιαφέρον της συμμετοχής του Ιράν στα ΕΛΠΕ και τις συζητήσεις για πώληση μεριδίου της, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά τον περασμένο Νοέμβριο στην Τεχεράνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή