Χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων οι κεφαλαιακοί έλεγχοι

Χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων οι κεφαλαιακοί έλεγχοι

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητή είναι η επιβράδυνση του κλάδου της οικοδομής και των κατασκευών γενικότερα από την έλευση των κεφαλαιακών ελέγχων. Μόνο τον μήνα Οκτώβριο του 2015, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 38,2% σε ετήσια βάση (με βάση τον όγκο των κτιρίων), όταν κατά τον ίδιο μήνα του 2014 η ετήσια πτώση δεν είχε ξεπεράσει το 2,8%.

Καθοδικά

Στο πλαίσιο αυτό, σε σχετική εβδομαδιαία ανάλυσή της, η Alpha Bank σπεύδει να τονίσει το γεγονός ότι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση, αλλά από τότε κινείται καθοδικά. Μάλιστα, σε επίπεδο 12μήνου, ο όγκος των οικοδομικών αδειών καταγράφει πτώση της τάξεως του 6,4% (μετά και τα στοιχεία του Οκτωβρίου), έναντι πτώσης κατά 3,3% την αντίστοιχη 12μηνη περίοδο του 2014.

Επιπλέον, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Alpha Bank, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «το προϊόν του κατασκευαστικού τομέα μειώθηκε σημαντικά κατά 18,6%, σε σταθερές τιμές, στο εννεάμηνο του 2015, σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης κατά 2,4% στην αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η πτώση του τομέα των κατασκευών οφείλεται στη συνεχιζόμενη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και στην επιβράδυνση των έργων βασικής υποδομής».

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται από την πορεία του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές, καθώς κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 29,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου κατά 28,8%, που είχε καταγραφεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014. Οπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση του εν λόγω δείκτη, πτωτικά κινήθηκαν τόσο οι ιδιωτικές κατασκευές κτιρίων όσο και τα δημόσια έργα. Ειδικότερα, ο δείκτης οικοδομικών έργων μειώθηκε κατά 15,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι αντίστοιχης υποχώρησης κατά 8,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Ακόμα εντονότερη ήταν η πτώση του δείκτη παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού, που αφορά τα δημόσια έργα, καθώς αυτός συρρικνώθηκε κατά 37,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, έναντι αύξησης της τάξεως του 67% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Κατασκευαστικός κλάδος

Συνεχή εξασθένηση, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, σημειώθηκε και σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισοζύγιο που αφορά τις εκτιμήσεις των εταιρειών για το πρόγραμμα των μελλοντικών εργασιών τους υποχώρησε στις -60,5 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2015, έναντι -41,1 μονάδες τον Νοέμβριο και -30 μονάδες τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Ειδικότερα, στις κατασκευές δημοσίων έργων, οι επιχειρηματικές προσδοκίες των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησαν στις 47,2 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2015, έναντι 65,6 μονάδων τον Νοέμβριο 2015 και 90,3 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2014, δείγμα της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Σύμφωνα με την Alpha Bank, η ανάκαμψη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο μέλλον και εν γένει του κλάδου των κατασκευών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την άνοδο της απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή